Niko ja Hilja Mannonen
Lahe-Niko

 Mannolan pääsivu

Talo 48
Tila on Isojaossa Mannola no 3, Tommolan tilasta ja on tullut perintönä Niko Mannoselle, Matti Erikinpoika Putuksen ja Risto Ristonpoika ja Eva Matintr ( os. Putus) Mannosen ja Matti Mannosen kautta. Tila jaettiin Matin neljälle lapselle, Nikolle, Juliukselle, Hiljalle ja Saimille. Nikon tilan nimi oli Riitala jossa viljeltyä oli 3,5 ha ja kokonaispinta-ala 17,9 ha.

Ei ole vielä kuvaa talosta

Lisätietoa Niko Mannosen suvusta

 

  
 Lahen kotipiha 1935 Katrin muistin mukaan, ennen jakoa.

Tullaa tänne Lahe kujasiil uuvemma kerra, mut männää nyt takasii täl ihanaal rantatiel. Ei tarvitse kulkee ko vähä matkaa ni tullaa Matti Mannose kottii. Täs ol muitakii sisaruksii, ol Riitta s.1858 ja Paavo s. 1855. Tää Paavo toimi niiko kyläseppään. Hää ei työstään ottaant ees täyttä palkkaa. Jos joku koitti vaik hevosekengitykseest antaa lissää rahhaa, ni paavo sano, ett oot sie rikas ko tuol viisii rahojais jaat.
   Nää eel mainitut ihmiset olliit kuolleet jo paljo enne talvisottaa. Mut Matil ol jäkeläisii, ol Niko s. 1894, Julius s 1896 (Talo 49), Hilja s. 1899 ja Saimi s. 1901 (Talo 68).
   Niko jäi tähä kotipaikaal, ja hää nai vaimokseen Kure Hiljan s. 1896. Höil ol pientä maavijelystä ja sit tää Niko ol kova yrittämmää, hää harjoitti pientä liiketoimintaa. Niko ol kalaraasseliin, osteel marjoi niko kurkkuikii ja välitti ne sit Viipurii. Kyl hää talveel käi kaupaal hailii ja norssii eri kylis aina Rautasta myöt. Tul höil lapsiikii: Tahvo s. 1919, Paavo s. 1921, Katri s. 1923 ja Väinö s. 1927.
   Tahvo män jo nuoreen meril ja sit enne toista maailmasottaa hää mänkii maihi Amerikkaa, ja siel hää on oltkii. Yhe ker Tahvo on vaa käynt Suomees 1982 syksyyl.
   Seraava, Paavo, hää ol koton ja autteel vanhempiiaan. Muistan oikei hyväst ko Paavo käi talveel kalloi kaupaal. Paavo veti pientä kelkkaa perässään ja huuteel, et ostakaa hailii. Kyl miulkii äiti anto vaik taasan kättee ja sano, et mää ostamaa Paavolt kaks killoo hailii. Paavo osallistu talvisottaa vapaehtoiseen. Jatkosovas hää joutukii kesäl 1944 sotavangiiks. Hää selviis siel ja sai itseen kuntoo. Sit Angelnieme Kokkilaast Paavo sai emännäkseen Talo tyttären Tammise Ainon. Paavoos tul maanviljelijä.
    Paavo on kans niitä Mannolalaisii, joka ol valmis uhraamaa ommaa aikajaan yhteisii asjoi puoleest. Kyl häne luontees tätyy olla jottai reiluu, selväjohteista ja rakentauvaa, koska vierahii joukoos ja ouvoos ympäristöös hänet huomattii. Paavo on ansiokkaast osallistuunt Angelnieme kunnavaltuustoo pitkät ajat. Sitko Angelniemi liitettii Halikkoo, ni Haliko kunnahallituksees hää toimi eläkeikkää ast. Salo Osuusmeijeri hallitus käytti Paavo harkitsevii ajatuksii hyväks. Samoin häne luovat ajatukset tulliit esil Haliko-Angelnimen metsänhoitoyhistykse hallituksees 19-vuuve ajan. Ja olha Paavo 12-vuotta Salon kansaeläkelaitoksen toimikunnaas edustamaas paikallista tuntemusta. Viel lisäks on suur joukko erilaisii lautakuntii ja toimikuntii, mis Paavo on edustaant ommaa kuntajaan ja siin samal pientä ihmistä.

Paavo on saant toimistaan tunnustukseeks Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I-luokan kultaristin.  

Niko Mannonen

 

Paavo ja Katri sodan aikana   

 

Väinö Mannonen

 

 

Paavo ja Katri Mannonen

,

Paavo on myös ottaant ossaa nykyseel kotiseuvullaan urheilutoimintoi. Häne poikaan ovat osallistuneet Angelniemi Ankkureis suunnistamissee. On saatu lukkee lehist ko Angelnieme Ankkurit ovat voittaneet Jukola suunnistuksen tai Ruotsiis Tiomila kilpailut, ni sielt löytyy Paavo poja Miko nimikii.

< span style="mso-bidi-font-size: 12.0pt">Katri ol koton vanhempii apuun niko Väinökii. Katri sai sottii jälkee ukon saarelaiseest Souka Eskoost. Väinö taas sai Kokkilaast Raski Paulan emännäkseen. Nii Katri ko Väinökii elläät pereineen Karhulaas.  

Katrin muistoi Mannolasta on linkin Lahe Katri muistoi, pdf.muodossa.

Niko ja Hilja kuoliit jo enne talvisottaa, ni nää perilliset jäivät melko nuoriin kamppailemaa toimeentolostaan. Mutko nää nuoret ovat kaik olleet oikei tarmokkai, ni hyö ovat pärjänneet täs kovas maailmaas oikei hyväst.

   Niko siskoist Saimi män naimisii Hämäläisii Väinö (Talo 68) kans, ja Hilja nai Hilskan Härkälääst.

Lähetää myö etteepäi ohi Saimi-sisaren tontin LaheJulul
Mannolan pääsivu