Mannolan koulupiiri

Mikä on Mannolan nykyinen koulupiiri

Se on evakossa toimiva koulupiiri ja syntyi Mannolan kyläkokouksessa Turun Koivisto-juhlilla 1971 tarpeesta pitää yhteyttä kyläläisten välillä.            

    

    

      Sylvi Lunden (Hämäläinen) ja Hilkka Salonen (Tamanen) ehdottivat Veikko Mannosta kokoonkutsujaksi, puheenjohtajaksi. Piirin tarkoitus oli kokoontua vuosittain Koivisto-juhlilla. Mitään organisaatiota ei ollut tarkoitus perustaa.  
    Veikko hoitikin vuosittaiset kokoukset 30 vuoden ajan. Vuonna 2000 Dipolin Koivisto-juhlilla Koulupiirin puheenjohtajana oli Jouko Simola Tervahartialasta kun Veikko ei päässyt tulemaan paikalle. Vuonna 2001 Haminan Koivisto-juhlille Veikko ei myöskään päässyt tulemaan, joten jonkun oli hoidettava puheenjohtajuus. Mannolan asioista kiinnostuneena homma lankesi minulle Veli Hämäläiselle Ylöjärveltä, nykyisin Tampereelta. Ja vuodet 2001-2012 Veli Hämäläinen hoitikin homman. 
Molemmat olemme Mannolassa syntyneet. Näillä valtuuksilla olen pyrkinyt sitä hoitamaan.  
    Raision Koivisto-juhlilla Veikko luovutti minulle, Pentti Heinon sorvaaman, puheenjohtajan nuijan. Piirin ainoan omaisuuden.

 

    Koulupiiri piti sisällään Mannolan kylän asukkaat, osan Putuksen  ja  Tervahartelan kyläläisistä, piirijako vaihteli oppilas-tarpeen mukaan.  
    Veikko on koonnut myös koulusta historiikin ja monistanut niitä muutaman halukkaille. Kesällä julkaisemani Mannola-vihkonen selvittelee myös koulun historiaa.
   Ehdotuksia toiminnan aktivoimisesta ja muodoista toivotaan, otan niitä mielelläni vastaan edelleen vietäväksi ja kehitettäväksi. Osoite etunimi.sukukunimi@kolumbus.fi
   Vuonna 2003 koulupiiri täytti 100 vuotta ja kokoonnuimme Mäntsälän Koivisto-juhlilla sitä muistelemaan. Valmistin sitä varten valokuvanäyttelyn Mannolasta ja sen asukkaista. Omista ja Nuorisoseura Aurankukan valokuvista kopioimalla ja suurentamalla.
Veli Hämäläinen

Mannolan koulu  Veli Hämäläisen tutkimana. 
Kylän historiaa  Kauko Mannosen muistamina.

Mannolan koulupiiri kokoontui 28.-29.7.2012 Helsingissä              

Mannolan ja Tervahartelan entiset koululaiset ja jälkipolvet kokoontuivat muistelemaan ja keskustelemaan tulevaisuudesta Helsingin Koivisto-juhlilla.              Julkaistu elokuussa 2012 Koiviston Viestissä.                                     

     Paikalla olleista neljästätoista osanottajasta kuusi oli Mannolasta ja siellä syntynytkin. Kahdeksasta tervahartelaisesta kaksi oli syntyperäisiä, toiset jälkipolvea. Jälkipolvia oli siis jo enemmän. Keskustelu oli vilkasta monesta aiheesta, mm. sukututkimuksesta. Tervahartelainen Sylvi Porista oli 10 vuotta sitten aloittanut sukututkimuksen ja sukua löytyi myös Mannolasta ja tuli eka kertaa tilaisuuteemme etsimään lisätietoa mannolalaisilta. Suoralta kädeltä ei osattu apua antaa eikä tunnistettu hänen äidiltään perittyä valokuvaa. Amerikan suomalaisista kertoi Pert (Perttu), että hän oli jälleen joka kesäisellä kotimaan käynnillä.

       Myös ns. talonpoikaispurjehduksesta juteltiin, Jorman isällä oli seilipaatti jolla hän kuljetti tavaraa Itämeren alueella, jopa hankalasti lastattavia ja kuljetettavia hyvin pitkiä puunrunkoja.  Sotalapsuudesta keskusteltiin hiukan kun paikalla oli kaksi siellä ollutta. Pekalla Helsingistä on yhteydet Ruotsin perheen jälkipolviin edelleen. Velin kontaktit loppuivat 1960 luvulla. Tulevaisuudesta päästiin sellaiseen sopimukseen että, jos nykyinen vetäjä ei voi ensikesän Koivisto-juhlille voi osallistua, niin tervahartelainen Taina hoitaa homman, ehkä myös jatkossakin.

Tällaista haasteltiin tänä vuonna ja oltiin tyytyväisiä ettei Mannolan koulupiirin kokouksille sittenkään näy loppua.  

Veli Hämäläinen  

Vas. edessä Taina-Teiramaa-Seger, Jorma Simola ja hiukan taaempaa veteraani Altti Tervahartiala. Vas. edessä Pert Hamlin USA ja Raimo Mannonen, takana Sylvi Martikainen ja Pekka Hämäläinen.

Mannolan koulupiiri kokoontui 30-31.7.2011 Lahdessa   (Ei ole julkaistu viestissä)

Saimme vielä 11 henkeä piirimme tilaisuuteen, Mannolasta ja Tervahartelasta ja jopa USAn Floridasta. Bert Hamlin (Perttu Hämäläinen) ja Arvo (Saska) Tommolan. Perttu on käynyt viime vuosina joka vuosi, mutta Saskaa en ole ennen tavannut. Pyysinkin häneltä heti muistelmia maailmalta, valitti kuitenkin ettei enää muista, ikää 85 vuotta. Kuitenkin kokoajan tuli muistoja lapsuudesta ja koluajan tutuista, joita oli paikallakin, mm. Tervaharelasta ja hiukan sotamuistojakin.
    Mielenkiintoinen oli kuulla Sirpa Rajalan, os. Junninen, tarina. Hän syntyi kuukautta ennen Mannolasta lähtöä, mutta lähtö meinasi myöhästyä. Äidille oli ilmoitettu, että kokoonnutaan Mannolan koululle, mistä tullaan hakemaan, odotteli ja odotteli, ei tullut, vihdoin kuorma-auto saapui. Ystävätär oli hälyttänyt ja neuvonut kohteen. Niin vauva pääsi aloittamaan monivaiheisen evakkomatkan.
    Saapuivat, äiti ja lapset, Angelniemelle, mutta ei seurojentalolle kuten muut mannolalaiset vaan Kokkilan meijerille. Siellä ystävällinen majoittaja teetti kamarista hellahuoneen, jotta perhe saa olla omissa oloissa. Sieltä myöhemmin Kuusistoon, sieltä Pornaisiin, Vihdoin pysähdyttiin kun isä sai lunastaa Haminasta rintamamiestontin ja rakensi tuvan ja talon.
                                                                                                            Veli Hämäläinen  


Mannolan koulupiirin kokoontui 31.7 -1.8.2010 Mäntsälässä
    Ilmestyi Koiviston Viestissä elokuussa
    Mäntsälän Koivisto-juhlilla sunnuntaina 1.8.2010 oli koulupiirin palaverissa runsaasti "piiriläisiä" Mannolasta ja Tervahartelasta. Teemana oli vanhaa ja uutta. "Runsaasti" tarkoittaa koulupiirissämme yli kahtakymmentä osanottajaa. Mäntsälään ja ympäryskuntiin on sijoitettu paljon mannolalaisia ja tervahartelalaisia maanviljelijöitä, näin jälkipolvia riittää. 
    Vanhaa edusti ajankohtainen uutinen Mannolan koulun pidetyn opettajan Vieno Kurjen pois meno. Hänen kunniaksi pidimme hetken hiljaisuuden. Vanhat koulupiiriläiset puhuvat vielä Hersiosta, muistavat hänen tyttönimensä kun hän tuli 1935 opettajaksi. Paikalla oli kaksi hänen entistä oppilasta, lauantaina oli kolmaskin. 
    He kertoivat että Vieno Kurki oli jämtti opettaja, lähetti mm. kerran kesken tunnin oppilaan hakemaan kotoa virkkuukoukkua jonka oli tahallaan unohtanut, kun ei pitänyt virkkuusta. Opettaja lainasi pojalle polkupyörän jotta haku kävisi nopeasti. Mutta poikapa viivytteli eikä tullut takaisin kouluun sinä päivänä. Selitykseksi antoi seuraavana aamuna, että koulu oli jo varmaan loppunut. Laiskallehan siitä joutui. 
    Mutta ihminen se on opettajakin. Kerran opettaja Kurki oli jättänyt pari villiä poikaa laiskalle, pisti oven kiinni ja lähti kotia. Oli hiljattain saanut pojan ja vauvaa oli kiire hoitamaan. Siinä vauvan kanssa unohtui laiskalaiset. Pojat saivat ikkunan auki ja karkasivat kotia. Aamulla tuli kouluun pari pelokasta poikaa ja yllättyivät kun sapiskaa ei tullutkaan, taisi tulla kiitokset, että olivat aloitekykyisiä. Näin kertoivat entiset oppilaat yrityksistään. Pojat olivat ennenkin poikia ja yrittävät kaikenlaista, mutta sehän ei onnistunut, siitä oli aina seuraamuksia. 
    Tulevaisuus näyttää hyvältä Mannolan koulupiirissä, varsinkin kun nyt mukana oli useita heti Koivistolta lähdön jälkeen evakossa syntyneitä ja myös tuntuu kuin aikuisia jälkipolvilaisia alkaa "juuret" kiinnostaa. Innokkaimpia osallistujia ovat yleensä olleet tervahartelalaiset. 
    Ensi vuonna Lahden Koivisto-juhlilla kokoonnumme jo lauantaina, kokeilemme se sopisi useammalle Mannolan koulupiiriläiselle.
    Mannola on saanut uusia kirjailijoita. Aiemmin tiedämme näytelmiä kirjoittaneen Anja Jokisen (Dammert) ja moni on runoillut ja kirjoitellut muistelmia. 
    Nyt Mäntsälän juhlilla esitteli teoksiaan Juha Ruotsalainen, hän oli kirjoittanut kolme historiallista romaania, 1900-vuosisadan alun Suomen itsenäisyystaistelusta ja kansalaissodan jälkimainingeista sekä talvi- ja jatkosodasta ja sen jälkeisestä ajasta. Juha on Mannolan Hämäläisten sukua. Näin Mannolan koulupiiri Mäntsälässä 2010. Nöyrä kiitos paikalla olleille. 
                                                                Veli Hämäläinen  


 Mannolan koulupiirin kokoontui 25.-26.7.2009 Piikkiössä (virallisesti Kaarinassa, ovat yhtyneet) Ilmestyi Koiviston Viestissä lokakuussa.
 
Mannolan koulupiiriin kuului aikoinaan Mannolan kylän asukkaat, osa rajanaapurien Putuksen  ja  Tervahartelan kyläläisistä, piirijako vaihteli oppilastarpeen mukaan. Näin on pyrkinyt toimimaan myös nyt evakossa oleva koulupiiri. 
    Evakossa toimiva koulupiiri syntyi mannolalaisten tapaamisessa Turun Koivisto-juhlilla 1971. He tunsivat tarvetta pitää jatkossa yhteyttä kyläläisten välillä. Piirin pyrkimyksenä oli kokoontua vuosittain Koivisto-juhlilla. Mitään organisaatiota ei ollut tarkoitus perustaa.  Sylvi Lundén (Hämäläinen) ja Hilkka Salonen (Tamanen) ehdottivat Veikko Mannosta kokoonkutsujaksi, puheenjohtajaksi. Veikko suostui ja hoitikin vuosittaiset kokoukset 30 vuoden ajan, tuoden usein terveisiä Koivistolta jo 1980-luvulla, jonne meillä muilla ei silloin juuri ollut mahdollisuutta päästä.
    Vuonna 2001 Haminan Koivisto-juhlille Veikko ei päässyt tulemaan, joten jonkun oli hoidettava puheenjohtajuus. Mannolan asioista kiinnostuneena homma lankesi sattumalta minulle, Veli Hämäläiselle Ylöjärveltä, nykyisin Tampereella. Molemmat olemme Mannolassa syntyneet. Näillä valtuuksilla olen pyrkinyt sitä hoitamaan.
    Nyt, Turkulaisten Koivisto-juhlilla Piikkiössä  piirin tulevaisuus näyttää huonolta. Ensivuonna piiri täyttäisi 40 vuotta, joten Mäntsälässä kokoontuu ainakin pieni perusjoukko. Siellä on syytä harkita ja päättää mitä jatkossa tehdään. Nyt Piikkiössä oli teemana koulupiirin suvut, niiden esittely ja keskustelu, mutta valitettavasti ei onnistunut. Teema on hyvä uusia, varsinkin kun on vuosi aikaa itse kullakin valmistella. Piirin ainoan omaisuus on Pentti Heinon sorvaaman, puheenjohtajan nuija. Turkulaisten Koivisto-juhlilla Piikkiössä, Veikko luovutti minulle.


    Hiukan siitä mitä piirin puheenjohtajat ovat tehneet.
    Veikko Mannonen; Hän teki suurtyön kiersi ympäri Suomen haastattelemassa kylän 83n talon asukkaita 1980-luvun alussa, silloin se oli vielä mahdollista. Haastatteluista syntyi kirja "Mannola ja Putus, kylät meren rannalla" 1986. Kirjassa on useita muistelmia. Myöhemmin Veikko tutki arkistoista Mannolan koulun alkutaivalta ja keräsi oppilaiden muistoja opettajista. Siitä ilmestyi kopioitu teos.
    Veli Hämäläinen tutki Mannolan koulun synnyn ja toiminnan koulun johtokunnan pöytäkirjoista. Siitä syntyi koulun 100-vuotisen olemassa olon kunniaksi vihkonen "Mannola" vuonna 2003. Siihen liittyi Mäntsälän Koivisto-juhlilla esillä ollut näyttely "Sata valokuvaa Mannolasta ja sen ihmisistä". Sama näyttely oli esillä Tampereen Kotiseutupäivillä 2003 ja vuonna 2008 Tampereen pääkirjasto-Metsossa.
    Nyt keväällä 2009 valmistui toimestani kirjanen "Lahe Katrin muistoi" Mannolasta (Katri Soukka os. Mannonen) ja CD-levy internetissä olevasta sivustostani koottu kokoelma. Se pitää sisällään Veikon kirjan, lisättynä joidenkin talojen kohdalla lyhyellä sukuselvityksellä ja muistelmilla. Mukana myös Tampereen Koivisto-seuran lehdessä "Koivistolaisii Koivunlehtii" julkaistuista jäsenten muistoista kotikylistään mm. Eistilästä.

Edellä mainituista kiinnostunet voivat ottaa yhteyttä allekirjoittaneeseen. (050-5240594). Terveisin Veli Hämäläinen

    


Mannolan koulupiirin kokoontui 26.-27.7.2008 Porvoossa 
    Ilmestyi Koiviston Viestissä elokuussa.
Mannolan koulupiiriläiset
tapasivat Porvoon Koivisto-juhlilla, Linnankosken lukiossa. Juhlapaikka oli 1958, 50 vuotta sitten samassa paikassa. Silloin ei vielä Mannolan kulupiiri kokoontunut, piiri on perustettu vasta 1971. Mannolalaisia oli kuitenkin 1958 paikalla enemmän kuin nyt (ainakin 19), niin on joukkomme harventunut.
    Tilaisuudessa esitettiin Mannolaa esittelevä netti-sivusto. Osa paikalla olleista osa ei ollut sitä koskaan nähnyt. Sivuston pohjalta lähdimme keskustelemaan.
    Olemme haaveilleet uudistetusta kyläkirjasta. Mutta harvalla tuntuu olevan rohkeutta kertoa muistojaan ja kertojatkin ovat harvenneet. Niinpä tultiin siihen tulokseen että, käytetään hyväksi jo olemassa olevaa nettisivustoa Mannola-tiedon levittämiseen. Sivuille on Mannolasta talletettu koko Veikko Mannosen haastattelema muistelmateos vuodelta 1980-luvulta. Tutkittua tietoa on myös lisätty jo mm. koulun historiaa. Myös muutamien henkilöiden muistoja löytyy sivuilta. Otetaan niitä lisää niin paljon kuin muistojen pätkiä saadaan, talletetaan ne sivulle ja tehdään niistä DVD levyke jonka voi tarvittaessa uusia. Myöhemmin voidaan koota sivustosta jopa kirja, joka on sittenkin parhaiten jälkipolville säilyvä.
    Toivottavaa olisi jos jälkipolvikin tallettaisi mummojen ja äijien kokemuksia paperille.
    Edellä kuvattu sivusto on allekirjoittaneen netti-postilaatikossa osoitteessa www.kolumbus.fi/veli.hamalainen/Mannola.html. 

Edessä vas. Erkki Saloranta ja Veikki Mannonen. Toinen rivi: Lauri, Mattia ja Maila, Mikko Saloranta, Helvi mannonen. Kolmas rivi: Bert Hamlin USA, Liisa ja Pekka Hämäläinen. Neljäs rivi: Esko Teiramaa, Jouko Simola Ritva, Altti ja Sulo Tervahartiala.
Eturivi oikea. Reino ja Helvi Mannonen, Mikko Saloranta ja Maila Hallikainen. Toinen rivi: oik. Eeva Marjatta Simola ja hänen takanaan oik. Sulo ja Altti Trevahartiala.
Edessä oik. Mannoset Jujius, Reino, Hellevi,Saimi os. Tommola. ? Putus. Katri Soukka os. Mannonen kahden tytön kanssa

Allekirjoittaneelle vuoden 1958 Koivisto-juhla oli ensimmäinen, joten Suomen Koivisto-seuran juhliessa 60-vuotistoimintaa, niin me muisteltiin serkkujen kanssa 50-vutta sitten koulun edessä otettua valokuvaa. Kuvan henkilöt ovat "lahelaisia", Mannosia ja Putuksia. Heistä puolet ei enää ole joukossamme. Oikealla on Mannosen suvun silloinen vanhin Julius Mannonen, vasemmalla allekirjoittanut. Kuvaaja unohtunut.
Silloin tapasin serkkujani ensikertaa evakkoon lähdön jälkeen. Kaikki eivät enää tunteneet minua, olin kasvanut 6-vuotiaasta vähän vanhemmaksi.
                                                                                                      Palaverin puolesta Veli Hämäläinen


Mannolan koulupiirin kokoontui 28.7.2007 Helsingissä


Edessä oikealla: Lahja Heikkola ja Liisa Heikkola, takana Pekka ja Liisa Hämäläinen.
Vuoden palaveriin osallistuneita. Vasen yläkuva: Edessä Veikko Mannonen, hänen takana Leena Mannonen, vieressään Nelly Gönforss-(Jukola), seuraavassa pulpetissa Hellevi ja Reino Mannonen ja Leevi Saarelainen. Oikealla Jouko Simola ja Esko Teiramaa. Heidän takana Altti Tervahartiala ja Bert Hamlin (Perttu) vieressään Marjatta Nieminen.. Kuva yllä: Satu Eriksson ja Raimo Mannonen.

Mannolan koulupiiri kokoontui tänäkin vuotena Koiviston juhlilla, kuten nimi tällä kertaa kuului. Juhlapaikka oli Helsingissä Munkkiniemen yhteiskoululla. Muistelemista löytyy edelleen. Vielä meitä on olemassa, paikalla oli 24, joista puolet olivat tervahertelaisia. Yksi entinen mannolalainen oli tälläkin kertaa aina USAsta Floridasta asti.
        Maallisen vaelluksen päätepisteen oli tullut yksi mannolalainen, Onni Hämäläinen Tampereelta, Mannola oli hänen isänsä suvun kotipaikka Hämäläisten mäellä. Pidimme hänelle muistotuokion.
        Keskustelimme jälleen mahdollisuudesta saada aikaan kyläkirja. Se toimitettaisiin Veikko Mannosen 1980-luvulla julkaiseman kirjan ”Mannola ja Putus, kylät merenrannalla” pohjalta, täydentäen uusilla tiedoilla ja kuvilla.
        Kaikenlaista materiaalia yritetään kerätä jokaisesta 83sta talosta, muistoja, tietoja suvusta, kuvia taloista ja henkilöistä, asukkaisten elintavoista ym. Arkistoista etsitään virallisia dokumentteja kyläläisistä. Olen jo löytänyt paljon erilaista faktatietoa.
        Myös muistot evakkoajoista on tarkoitus tallentaa ja miten on muualle Suomeen sijoituttu. Pari henkilöä lupautuikin panemaan muistojaan paperille. Tämän vuoden aikana olen jo saanut Nelly Grönroosilta (Jukola) pitkän muistelman ja Petri Hörköltä Dammertin suvun sukuselvityksen. Kuulimme että Anja Jokinen (Dammert) on kirjoittanut näytelmän evakkotaipaleestaan joka esitetään piakkoin Jaalassa. 

Tänä vuonna kokeiltiin myös Mannolan Hämäläisten suvun tilaisuutta sunnuntaina 29.7.2007. Kokeilu ei onnistunut, paikalle tuli vain yksi vaimonsa kanssa, puheenjohtajan lisäksi. Yksi piipahti ovella aivan lopussa. Tilaisuuden pelasti Hilkka Särkijärvi os. Karppinen. Hän kuuluu Mannosen sukuun ja kertoi Mannosen mummusta ja opettaja Pietilästä. Hän oli tuonut Aurankukan valokuva-albumin katseltavaksi jo kyläkokoukseen. 

Allekirjoittanut toivoo mannolalaisten yhteydenottoja ja osallistuva hankkeeseen. Muuten kyläkirjasta tulee yksipuolinen. Toivon mannolalaisten vierailevan Mannolan sivuilla osoitteessa www.kolumbus.fi/veli.hamalainen. Sivuilta löytyy koko Veikon kirja ja. muisteluita. Toivon samoista aiheista mannolalaisten lähettävän omia muistoja. Meillä on tapahtumista erilaisia muistoja ja samat tapahtumat muistamme ehkä eritavalla.

Kiitos osallisuudesta.

Palaverin puolesta Veli Hämäläinen


Mannolan koulupiirin juttutuokio 23.7.2006 Karhulassa

Eturivi vas.: Altti Tervahartiala ja Raimo Mannonen. Toinen rivi: Irene Kunnas (os. Simola, Jorman sisar) Kolmas rivi: Marjatta Nieminen ja Bert Hamlin (Perttu Hämäläinen). Takarivi vas.: Sylvia Hämäläinen, Ritva Tervahartiala, Altti Muurinen, Jouko Simola, Esko Teiramaa. Esko ja Katri Soukka

Mannolan koulupiiri kokoontui Karhulan Koivisto-juhlilla perinteiseen juttutuokioon. Vielä löytyy Mannolassa että Tervahartelassa syntyneitä, jälkipolvi kuitenkin puuttui tilaisuudesta. Amerikasta asti oli nytkin tullut tuttuja. Kotkan ja Kymin tienoilla asuu lukuisia entisiä kyläläisiä, mutta tällä kertaa lämmin kesä taisi houkutella monen jäämään kesämökille.
    
Aluksi muisteltiin poisnukkuneita aktiivista mannolalaista, he olivat Birgitta Sundvik os. Tommola, Paavo Putus ja Väinö Mannonen. Menetimme kolme mannolalaista parhaasta päästä.
    Keskustelun teemana oli Mannolan suvut. Jo 1700-luvulta lähtien on kylässä asunut Mannosia, Hämäläisiä, Pätsiköitä, Putuksia, Pönnejä ja Varteloita, noin pääluvun mukaisessa järjestyksessä esitettynä. Hyvin monen suvun jäsenet löysivät puolison toisesta kylän suvusta. Mannolassa oli myös muutama perhe jonka päämies oli jäänyt kylään tultuaan Viipurin-Pietarin rautatietä rakentamaan ja löytänyt Mannolasta sopivan vaimon. Osa kylän tiloista joutui luovuttamaan maata rautatien pohjaksi. 
   
Saimme tiedoksi myös, että Mannolan nuorisoseura Aurankukka on lopettanut toimintansa ja luvannut luovuttaa arkistonsa allekirjoittaneelle tutkittavaksi, sen jälkeen kun lopetuspäätös saa lainvoiman. Toivon niistä löytyvän  Mannolan historiaa. 
    
Allekirjoittanut toivoo mannolalaisten yhteydenottoja ja käymään Mannolan sivuilla osoitteessa www.kolumbus.fi/veli.hamalainen. Sivuilta löytyy mm. muisteluita, toivon samoista aiheista mannolalaisten lähettävän omia muistoja. Meillä erilaisia muistoja ja samat tapahtumat muistamme ehkä eritavalla.

Näin tällä kertaa, kiitos osallisuudesta.

Juttutuokion puolesta Veli Hämäläinen


Mannolan koulupiirin tapaamisesta Lahdessa 31.7.2005

   
Kuvassa Koiviston kansallispuvussa lahtelaisia juhlien järjestäjiä lippuvartiossa. Tänä vuonna saimme istua vanhoissa entisöidyissä pulpeteissa, Lahden vanhassa museossa joka on muutettu koulukäyttöön viereen rakennetun Yhteiskoulun pihapiirissä. Pulpetit olivat yläluokkalaisten joten niihin sopi ihan hyvin aikuinenkin istumaan.

Koulupiiristä löytyi jälleen 17 innokasta osanottajaa. Kymmenen paikalla olleista oli Mannolassa tai Tervahartelassa syntyneitä, jälkipolveakin kolme henkilöä. Esittelykierros venyi tavallista pidempään kun muistelut kirvoitti kielen.

Tulevasta keskusteltiin siten, että riittääkö vielä voimia Veikko Mannosen tekemän kirjan, Kylät meren rannalla, jatkaminen hiukan nykypäivään päin ja lisätä siihen arkistotietoa ja talojen omakohtaisia muistelmia myös sodan jälkeisestäkin selviämisestä. Idea on saatu Kiiskilän kylätoimikunnalta. Kokous oli asialle myötämielinen ja kirje, jossa selostetaan tavoitteita, lähetetään niin monen talon jälkipolvelle kuin osoitteita saadaan selvitettyä. Toivomme myös isännän/emännän tai jälkipolvien ottavan yhteyttä allekirjoittaneeseen.

Lopuksi puheenjohtaja kertoi suvustaan, Hämäläisistä, lukien mm. äijänsä Joonaksen ja tämän veljen Abram Hämäläisen perunkirjan vuodelta 1912. Kirjassa mainittu ”häntäreki” tulkittiin parireeksi. Vieraana miehenä paikalla oli ollut Hiob Pätsikkä ja Nestori Pietilä.

Kokouksen puolesta Veli Hämäläinen


Mannolan kyläkokous 1.8.2004 Perniön Koivisto-juhlilla

Maija Mannonen ja hänen koulutoverinsa Koiviston Maija Rantanen os. Ahokas kauppalasta.
Okealla Veli Hämäläinen esittelee Mannolaa että Hämäläisten sukuseuraa Perniössä.

Maija Mannonen, Matti Mannosen tytär, oli koonnut Mannolan koulupiirin kokoukseen Perniön Koivisto-juhlille mielenkiintoista tietoa 1700-luvulta. Hän oli löytänyt Kansallisarkistosta Mannolan tilakartan vuodelta 1754 (kartta oli puhtaaksi piirretty 1773), se oli tehty verotusta varten, asukas- ja varusteluetteloineen. Kartta on havainnollisesti väritetty, jossa pellot, niityt ja metsät erottuvat selvästi. 
   
Kartasta selvisi miten hajallaan tilojen palstat olivat, esim. kylän suurimman tilan IsoPätsikän palstat olivat yhdeksässä lohkossa. Miten hankalaa tilan viljely ja karjanhoito lieneekään ollut silloin?

Vasta 1839 päätökseen saatu Isojako sai tilat yhtenäisiksi, korkeintaan kahteen palstaan kuten IsoPätsikän tilalla. Kuten nyt tiedämme vuonna 1939 oltiin Mannolassa palattu lähes 1700-luvun tasolla hajanaisuudessa. Perinnönjaot ja osittain myös myynnit jakoivat tilat. Ero tosin oli siinä, että nyt erotetuilla tiloilla oli itsenäinen omistaja eikä monilukuinen suku yhdessä. Palstoja oli silti nytkin monella useassa paikassa. Isojakoa olisi tarvittu uudelleen.

Näin Mannolan koulupiirin 18 kuulijaa joista yksi oli tullut Tukholmasta asti, sai tietoa esi-isiensä elämästä, kiitos Maijan. Ensivuodeksi Lahteen yritämme löytää henkilön joka kertoisi omasta suvustaan nykypäivään asti tai jotain muuta mielenkiintoista.
                                                                                Kokouksen puolesta Veli Hämäläinen


Mannolan kyläkokous 27.7.2003 Mäntsälän Koivisto-juhlilla

    Mannolan kyläkokous keräsi ennätysosanoton moneen vuoteen, 30 henkilöä. Osasyyllinen oli tietysti Mäntsälän keskeinen sijainti mannolalaisten ja tervahartelalaisten ja putukselaisten sijoituskuntana, lähikunnissa heitä asuu vieläkin paljon. Oli toki useita muualtakin, aina yhdysvaltoja myöten.
    Merkityksensä oli myös sillä, että oma koulu, Mannolan koulu, aloitti mannolalaisen koulutuksen sata vuotta sitten ja tultiin kuulemaan miten se silloin tapahtui. Olivat mannolalaiset jo ennenkin oppia saaneet, kiertokoulussa ja Härkälän ja jo 1870 perustetussa kunnankoulussa. Mannolalaisten oman nimen kirjoitus taito oli harvinaisen tasokas, ns. suureen adressiin 1899 mannolalaisten kirjoittamat nimet on kirjoitettu varsin sujuvalla käsialalla.
    Nykytilanteen huomioiden mitään juhlallista, torvisoittoa ja laulua ja juhlapuhetta ei voitu edes tilaisuuteen ajatella, koska koulu ei enää ole meidän, vaikka pystyssä onkin ja rapistuu koko ajan. Valokuva näyttely oli kyllä saatu aikaiseksi ja historia-vihkonen millä tavalla koulua on pöytäkirjoissa käsitelty. Sadassa valokuvassa esiteltiin koulun ohella koko Mannolan kylää.

Kuvan Mannola-historiikki löytyy osoitteessa mannolan koulu 100v 2003pdf

Maija Mannonen Veli Hämäläinen Mäntsälässä

Mannola-näyttely Mäntsälässä.

Tilaisuuden aluksi kuultiin mitä pöytäkirjat ja tilastot kertovat koulun perustamisesta ja oppilaiden edistymisestä. Mannolan koulupiirille puheenjohtajaksi valittu oli tutkinut kunnankokousten ja kunnanvaltuuston ja koulun johtokunnan pöytäkirjoja. Selvisi miten koulun suurin tulonlähde ensimmäisinä vuosina oli ”koulun kannattajien” antama apu, se oli tuloslaskelmassa useana vuotena yli puolet loppusummasta, sitä ei missään pöytäkirjassa selitetty ketä nämä koulun kannattajat olivat. Ketäs muita kuin kyläläisiä.

Alkuvuosina opettajat vaihtuivat joka vuosi, vasta kun Nestori Pietilä saapui 1908, saivat mannolalaiset pysyvän opettajan aina viimeiseen vuoteen 1944 asti. Pietilän tunsivat kaikki Koivistolla yhteisten asioiden ajajana.

Koulu oli myös kylän työllistäjä, koulun rakentamiseen tarvittavat hirret ostettiin huutokaupalla kylän isänniltä, kaikki korjaukset ja polttopuun hankinnat tarjottiin huutokaupalla kyläläisten tehtäväksi.

Jos koulu antoi työtä, niin oli se sen ajan sosiaalinen auttajakin, koululta jaettiin vaatetta, kenkiä ja muuta tukea varattomille.

Toinen esittelyn pääaihe oli Mannosen suku Mannolassa, sitä esitteli sukunsa esihistoriaa tutkinut Maija Mannonen. Saimme tietää kiinnostavaa historiaa, mutta Maija oli pitänyt tutkimuksissaan niin pitkän paussin, että hänen lupasi uudelleen perehtyä tarkemmin aiheeseen, joten meillä on ensivuonna Perniössä tiedossa mielenkiintoista koko Mannolan historiaan liittyvää tietoa.

Tällaista oli Mannolan kyläkokouksessa 2003, sen nimissä Veli Hämäläinen.


Muistio Mannolan koulupiirin kokouksesta Raisossa 28.7.2002
Julkaistiin Koiviston Viestissä joulukuun numerossa 2002

Mannolan koulupiirin tapaaminen Raision Koivisto-juhlilla kokosi parikymmentä mannolalaista ja tervahartelalaista muistelemaan menneitä ja suunnittelemaan hiukan tulevaakin. Mukana myös muualta Suomesta löytyneitä vaimoja ja ystäviä. Muisteltiin kivoja asioita, huonot muistot pyritään unohtamaan ja poistamaan mielestä, ns. realismia lienee tarpeeksi nykyäänkin.

Tilaisuus alkoi Veikko Mannosen luovuttaessa, Pentti Heinon sorvaaman, puheenjohtajannuijan hiukan nuoremmalle Veli Hämäläiselle.

Veikko on tehnyt Mannolan hyväksi suuren ja arvokkaan työn kerätessään tietoja kylän asukkaista ja kootessaan ne kirjaan. Myös Mannolan koulun historiikin hän on tehnyt. Itse kylässä syntyneenä, kaikki sota ja rauhan vuodet voimakkaasti kokeneena hän tuntee hyvin kylän elämäntavan. Suuret kiitokset Veikolle, ei hän suinkaan vielä eläkkeelle jäänyt, hän on mukana edelleen.

Mannolan koulu täyttää ensi vuonna 100 vuotta ja se  oli tietysti tärkein muistelun aihe sekä sen pitkäaikainen opettaja Nestori Pietiläinen. Useat paikalla olleista oli hänen oppilaitaan. Satavuotisen olemassa olon kunniaksi suunniteltiin muistotilaisuutta ensi vuodeksi, joko Mannolassa tai Mäntsälän Koivisto-juhlien yhteydessä. Ainakin monen sydämessä koulu on 100 vuotias, vaikka se on yli 60 vuotta ollut meiltä suljettu.

Keskusteltiin Mannola-muistojen säilyttämisestä. Todettiin Mannolasta jo löytyvän monenlaista tietoa, edellämainittujen kirjojen lisäksi, ne vain ovat kovin hajallaan ja kiinnsotuneiden on vaikea löytää niitä.

Jotta jokaisen ei tarvitsisi etsiä Mannola-tietoutta kahlaamalla kaikki mahdolliset lehdet ja kirjat, niin täytyisi olla luettelo, rekisteri mistä Mannolaa koskevaa asiaa helpommin löytää. Yleisillä arkistoilla on luettelonsa heillä olevista dokumenteista, mutta painettua tietoja löytyy arkistojen ulkopuoleltakin, osana lehtiä ja kirjoja.

Edellä kuvattu haave on suuritöinen, mutta muun tutkimuksen yhteydessä se syntynee ja täydentyy ajanmyöte. Veli Hämäläinen on luvannut aloittaa rekisterin teon ja toivoo mannolalaisten apua vihjeillä. Rekisteri on aikanaan kaikkien luettavissa näillä sivustoilla.

Tietoa löytyy mm. Koiviston Viestin vuosikerroista, ne sisältävät paljon muistelmia ja runoja Mannolasta. Ennen sotia ilmestyneistä paikallisista ja maakunta lehdistä löytyy myös paljon mielenkiintoisia uutisia entisajan tapahtumista Mannolasta.

Koiviston Viestin vuosikertoja lienee harvalla tallella, siksi toivomus Suomen Koivisto-seuralle että vuosikerrat mikrofilmattaisiin.

Rekisterillä on tarkoitus palvella jälkipolvien Mannola tutkimusta.

Näin haastelimme Mannola-tilaisuudessa.

Kokouksen puolesta Veli Hämäläinen


Mannolan koulupiirin kokouksen muistio Haminan Koivisto-juhlilta 39.7.2001
Julkaistu Koiviston Viestin syyskuun numerossa.

Mannolan koulupiirin kokouksessa Haminan Koivistojuhlien aikana oli 28 osanottajaa joista puolet oli Tervahartelasta ja pari aina USAsta asti. Suurin osa oli vielä Mannolassa tai Tervahartelassa syntyneitä. Eräs syntyperästään ylpeä oli vuonna 1944 ehtinyt syntyä Mannolassa .

Keskustelu rönsyili monen asian ympärillä mitä kenenkin mieleen tuli. Joku muisteli vanhoja taksikavereita ja kyseli heidän jälkipolviaan, heitäkin sattui olemaan paikalla. Tervahartialaiset selvittivät miksi osa kyläläisistä kävi koulua kauppalassa ja osa Mannolassa. Oli käynyt niin että kauppala oli liittänyt osan Tervahartialaa itseensä mutta kylän perinteiset rajat olivat myös säilyneet ainakin kyläläisillä.

Tervahartialan nimi herätti kysymyksiä koska myös muotoa Tervahartela esiintyy. Koivistolaiset 1939 kirjassa on käytetty kylästä nimeä Tervahartela mutta sukunimenä Tervahartiala. Nimen synnystä esitettiin pari legentaa. Toinen oli syntynyt siten, että kun miehet olivat aikoinaan kantaneet harteillaan tervatynnyreitä laivaan kylän rannassa, niin kansa alkoi kutsua paikkaa Tervahartelaksi.

Muistin valikoivasta luonteesta löytyi esimerkki kun kouluvuonna 1943-44 Pietilän oppilaina olleilla ei ollut toisistaan mitään muistikuvaa. Muistiin tuntuu jäävän vain sellaiset tapahtumat joilla on ollut hiukan suurempi merkitys muistajaan, siksi esimerkiksi koulussa etupenkkiläinen muistaa harvemmin takapenkkiläistä, ellei satu olemaan läheinen kaveri.

Vuosi sitten Dipolin Koivistojuhlilla oli esillä Mannolan netti-sivujen teko. Nyt Veli Hämäläinen esitteli tehtyjä sivuja, valitettavasti vain paperikopioiden avulla ja kertoi toveistaan kehittää sivuja. Sivut on rakennettu Veikko Mannosen Mannolan murteella kirjoitetun kyläkirjan pohjalle. Kiitos Veikolle että hän jo vuonna 1987 sai suuren työn tehtyä. Lisäksi Mannolan Nuorisoseura Aurankukka on antanut luvan käyttää 1970 luvulla kerättyä valokuvakansiota ja muuta materiaalia.

Tekijä toivoo saavansa alkuperäisiä kuvia taloista ja perheistä lisää sekä muistelman pätkiä pikkutapahtumista Mannolassa. Myös Koiviston Viestissä julkaistuja mannolalaisten muistoja toivoo tekijä saavansa liittää sivuille. Mannolan netti-sivut voisivat olla mannolalaisten perinnetietojen kokoamispaikka. Sivujen osoite on: www.kolumbus.fi/veli.hamalainen/Mannola.

Lopuksi tuli pelko Mannola-kokousten tulevaisuudesta. Esitettiinkin pyyntö paikalla olleelle Aurankukan sihteerille viedä seuralle terveisille että he ottaisivat kokoukset hoitaakseen.

Tämän laatuisista asioista ehdittiin runsaan tunnin aikana "haastaa".

Kokouksen puolesta Veli Hämäläinen


Mannolan keskussivulle