Seikkailu Ruontin saarella 

Hilma Heino muistelee
Koivistolaisii Koivulehtii 2001

Ruontiin oli meiltä 5-6 km matka, kotimme oli Alvatissa. Ruonti oli neljän talon omistama saari. Jossain maanjaossa nämä talot olivat ottaneet sen metsämaana, sen vuoksi meillä oli vähemmän metsää kuin muilla kyläläisillä. Kun Pietaria aikoinaan rakennettiin niin sinne kelpasi kivi ja sora ja nämä saaren omistajat tykkäsivät, että se on arvokkaampaa kuin metsä ja niin metsä väheni.
    Meillä oli monena kesänä saaressa vasikat laitumella. Metsämarjoja, mustikkaa ja vadelmaa kasvoi runsaasti. Sinne soudettiin joskus ihan huvikseen.
    Sattui kerran eräänä sunnuntaina pieni seikkailu, vaarallinenkin. Meitä oli siellä minun lisäksi vanhemmat siskoni Laina, taisi olla Lyylikin en oikein muista oliko jo naimisissa. Siviä (Heino), naapurin serkkutyttö oli kuitenkin ja pikkuveli Sulo.
    Se oli kieltolain aikaa ja seiskarilainen moottorivene ilmestyi rantaan, kanisterisäkit olivat veneen partaalla, huomasimme ja miehet nousivat maihin, en muista montako heitä oli.
    Meillä oli evästä mukana tuohikontissa, joka oli meidän veneen keulassa. Yksi niistä miehistä huomasi kontin meni ja otti sen, avasi ja rupesi syömään meidän eväitä. Sulo meni rohkeasti ottamaan kontin pois. Mutta miespä siitä suuttui tempasi puukon ja Sulo karkuun mies perässä.
    Siviä huusi hädissään että nyt se tappaa Sulon. Hätä meillä oli kaikilla, mutta Laina isompana rohkeni juosta miehen eteen ja sai sen pysähtymään. Laina sanoi miehelle että se on köyhän lesken poika ja puhui pitkät jutut ennen kuin sai miehen rauhoittumaan. Sulo oli piiloutunut jonnekin kivenkoloon.
    Mies luopui ja koko trokarivene lähti pois ja Sulo uskalsi tulla piilostaan.
    Me palasimme kotiin ja puhuimme mitä meille oli tapahtunut, vanhemmat ilmoittivat poliisille. Ja niin jouduimme poliisien ja merivartioston kuulusteluun.
    Kuulimme myöhemmin trokareiden saaneen sakkoja kun viinalasti löydettiin. Olivat valitelleet, että Alvatin tytöt polttivat heidät.

Yllä olevan muistelun on Pirkko Heino merkinnyt muistiin äitinsä Hilma Heinon kertomuksesta. Tapahtunut joskus 1925 paikkeilla. Hilma Heino kuoli 14.2.2007 lähes 98 vuotiaana.
Ruontin majakkasaari sijaitsi muutaman kilometrin länteen, Alvatin kylästä Hilma Heino kotikylästä. Rohkeita saariston tyttöjä kun melkein avomerelle ovat lähteneet soutelemaan. Sen ajan nuorten huvia. (toim. huomio)

Tässä linkkejä lehden muille sivuille.
Perinne käsitöitä, 2000
Murrejuttuja, 2000
Jouluaatto, Martta Räisänen muistelee, 2001
Seikkailu Ruontin saarella, Hilma Heino muistelee, 2001
Eräs kalajuttu Alvatissa, Hilma Heino muistelee, 2001
Aitini, Vilho Kaukiainen muistelee, 2001
Kotisaareni, Vilho Kaukiainen muistelee, 2001
Ohjeita eläinten ruokkimiseen v. 1851, 2001

Koivistolaisii Koivulehtii

Takaisin alkuun Reveno al komenco
Koiviston Keskusivulle --- Al la centra paøo de Koivisto
Pääsivulle --- La æefa paøo