Martta muistelee

Koivistolaisii Koivulehtii 2004

 

 

 

Martan koti

Matala paikka josta vesi tuli myrskyllä Eistilän niemen yli, vasemmalta Suomen lahdelta.
Kartta: Jorma Age

Lakeerikengät myrskyssä

Perheen nuorimmalle ostettiin lakeerikengät ja polvisukat, ehkä joku vanhemmista sisaruksista oli ne ostanut. Tyttö oli 3-4-vuotias ja oli niin onnellinen niistä, hoiti hyvin, pyyhki liat pois, ja katsoi kulkiessaan kenkiä joka puolelta, niin kuin lapsilla on tapana.
    Tavallisesti lapset kesäaamuina menivät rantaan leikkimään, niin tänäkin aamuna. Meidän, kouluikäisten, piti ottaa osaa talon töihin, mennä kasvimaalle taikka marjaan. Ei oikein ehditty lähteä kun pilviä alkoi ilmestyä ja Selkäranta (Rannasta kauimpana) kohisi pelottavasti. Tuuli vain yltyi ja yltyi oikein myrsky oli tulossa.
    Lapsetkin tulivat rannasta ja sanoivat, että hiekkaa meni silmiin. Vesi rannassa alkoi nousta kovaa vauhtia, oli jo tien ylittänyt, melkein talon nurkalla. Kova kohina kuului edelleen Selkärannalta Se oli pelottavaa, vanhatkin ihmiset oivat ihmeissään. Meille tuli mieleen vedenpaisumuksen koulukuvat, joita oltiin vanhasta kuvaraamatusta katselleet.

    Siten juoksi kaupalta päin joku, en muista kuka ja sanoi että vesi on tullut Pielan kohdalta, Ingertilän puolelta yli, ja vettä oli metrin verran.
    Siinä sitten oltiin pienellä saarellamme ja katseltiin kun vihuri, tuulenpuuska, teki kuvioita meren pintaan, olimme suojarannalla.
    Kengät saanut pikkutyttö meni nukkumaan päivällä ja kun heräsi, ihmetteli onko nyt yö kun on pimeä. Hän meni ikkunasta katsomaan ja kysyi, mihin kivet ovat menneet, ei näkynyt yhtään kiveä, kaikki oli veden alla. Sitten tuli hätä, panin ne kengät kiven viereen kun kahlasin rannassa, häntä lohduteltiin, että kyllä ne löytyy kun vesi laskee.

Alkoi olla se aika, että lehmät palasivat metsästä, ne jäivät lahden toiselle rannalle, kun vesi lainehti entisellä tiellä. Jotkut menivät lypsämään kahlaten, mutta sanoivat olleen vaikeuksia pois tullessa kun piti pitää maitoämpäri korkealla ettei vettä menisi maidon sekaan.
    Illan kuluessa tuuli alkoi laantua ja vesi vetäytyä. Lehmätkin tulivat myöhemmin kotiveräjälle. 
    Sellainen yhden päivän myrsky on jäänyt mieleeni.

    Toinen lakeerikenkä ja yksi sukka löytyivät lahden toiselta rannalta pahasti vettyneenä. ◙


Tässä linkki lehden etusivulle.
Koivistolaisii Koivunlehtii
Martta muistelee eka sivulle

Takaisin alkuun Reveno al komenco <<>> Takaisin pääsivulle Al la æefa paøo
Koiviston Keskusivulle --- Al la centra paøo de Koivisto