Mietteitä Jouluksi


Tulevaisuuden kuvat   

Kuvan kukkanen, Aurankukka, edustakoon meidän karjalaisten ja minun kohdallani koivistolaisen kohtaloa. Aurankukka oli aikoinaan yleinen kukka 1900-vuossadan alun Karjalan kannaksella ja Koivistollakin. Oli tullut etelästä Mustalta mereltä pohjolaan.
    Koivistolaisetkin asuivat Koivistolla. Aurankukka väheni vähitellen ja lopulta katosi kokonaan. Niin myös koivistolaiset. Aurankukka kasvaa nykyisin puutarhoissa jos joku sen sinne istuttaa, siemeniä on myynnissä. Otsikon kukka kasvoi muutama vuosi sitten kotini pihalla Ylöjärvellä. 
    Koivistolaisetkin kasvat nyt muualla Suomessa, ovat versoneet niin paljon että nyt lasketaan karjalaista sukujuurta olevan jo enemmän kun meitä Karjalasta pois ajettiin. Sitkeää heimoa me karjalaiset.
    Kotikylääni Koivistolla Aurankukka liittyy siten, että Mannolassa perustettiin Nuorisoseura 1904 ja kylän pitkäikäinen opettaja Nestori Pietilä ehdotti seuralle myöhemmin nimeksi Nuorisoseura Aurankukka. Valitettavasti seura ei ollut sitkeää juurta, se lopetti virallisesti kituvan toimintansa talvella 2006. Se ei sopeutunut uuteen elämään muun Suomen nuorison kanssa. Ikävä siksi, koska sukuni, isän että äidin puolelta, liittyy aktiivisesti sen tointaan, muiden kylän sukujen kanssa. Viimeiset vuodet Aurankukka hoiti tehtävänsä siten, että järjesti kotiseutumatkoja kotikylään, antaen mahdollisuuden siellä syntyneille ja heidän jälkipolvilleen käydä suvun synnyinseudulla. Hyvä niinkin.
    Tänä jouluna uutiset kertovat ikäviä uutisia tulevien kotiseutumatkojen mahdollisuudesta. Iso Venäläinen isottelee ja varustautuu johonkin, kun laajentaa rajavyöhykettä. Koiviston saaret ovat jo olleet parivuotta suljettua aluetta. Luvat täytyy hakea kuukautta ennen matkaa turvallisuusvirastolta.

    Tämäkö on tulevaisuuden kuva meillä koivistolaisille ja mannolalaisille.

Hyvää Joulua ja Toiveikasta Uutta Vuotta 2007, kuitenkin. 

Veli Hämäläinen

Takaisin pääsivulle Al la æefa paøo