Kokoelmat ›› Virkin koti

 

Virkin koti – värien ja muotojen harmoniaa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Virkin kodin sohvaryhmä
1 Olohuone Virkin kodin olohuoneen takka
2 Olohuone
Virkin kodin makuuhuone
3 Makuuhuone

Kuvat 1-4 ja 7, Suomen antiikkiesineet 4, Weilin+Göös, 2006
Valokuvaaja Katja Hagelstam

 

 

Käsityöneuvos Tyyne-Kerttu Virkin koti heijastaa 1940–1960-lukujen sisustusihanteita. Tyyne-Kerttu Virkki asui suuren osan elämästään arkkitehti Elsi Borgin suunnittelemassa kerrostalossa, Merikannontie 3:ssa. Virkki muutti vastavalmistuneeseen taloon 1952 ja asui siinä kuolemaansa saakka 2000. Elämässään ja työssään Virkki puhui arjen kauneuden puolesta. Hän jätti perinnökseen kotinsa, joka antaa kuvan 1940-luvun lopun ja 1950-luvun alun sisustusihanteista, ajasta, jolloin esineympäristömme estetiikka alkoi kiinnostaa yhä laajemmin.

Virkin kodissa näkyy voimistuvan modernismin henkinen, taideteollisen suunnittelun arvostus. Sodanjälkeisen jälleenrakentamisen ja kaupungistumisen myötä luotiin uutta tarkoituksenmukaista ja esteettisesti kestävää asuinmiljöötä. Sisustusperiaatteena oli yksittäisten huonekalujen käyttö – aiempien raskaiden kalustokokonaisuuksien sijaan. Virkin hankkimia huonekaluja suunnittelivat mm. Aili Kalske, Lasse Ollinkari, Lilli Kolmijoki-Halonen, Mirja Milén-Panula ja Werner West. Valaisinsuunnittelijoista on mainittava Paavo Tynellin lisäksi Tapio Wirkkala. Kotiin hankittua taidekeramiikkaa edustavat Rut Brykin, Toini Muonan ja Raija Tuumin työt, tekstiilitaiteilijoita mm. Maija Kansanen ja Margaretha Ahlstedt-Willandt. 

Virkin koti esiteltiin Omin käsin -lehdessä 1957 artikkelissa ”Virkanainen sisustaa kodin”. Artikkeli kertoo, kuinka ”leimaa antavana piirteenä on värien, muotojen ja eri tyylisuuntien sulautuminen harmoniseksi kokonaisuudeksi. Vaikka sisutuksessa on suoriuduttu harvoilla huonekaluilla, ne palvelevat sitä tarkoituksenmukaisemmin kodin haltijaa. Ilmavuuden tuntua ei ole unohdettu, ei liioin kaihdettu asettamasta kaikkein uudenaikaisinta arvokkaan esineistön vierelle”.

Arkkitehti Elsi Borgin suunnittelema rakennus noudattaa 1940-luvun lopun suuntausta. Sille on ominaista pehmeys ja sopusuhtainen mittakaava. Asuntojen suunnittelussa korostuu selkeys ja toimivuus. Asunto on pienestä neliömäärästään (80 m2) huolimatta avara, ja säännöstelyn sekä pulan aikaan suorastaan ylellinen.

VIRKIN KOTI
Merikannontie 3 B 32
00260 Helsinki

AUKIOLOAJAT
Avoinna ryhmille sopimuksen mukaan.
Varaukset Virkki käsityömuseo
Puh. (09) 757 2597
virkki-museum(at)kolumbus.fi

PÄÄSYMAKSU
5€/hlö (enintään 20 h ryhmä), opastus 30€

Bussit14, 14B, 18, 24, 39, 39A, 41, 45, 47, 70T ja 205 sekä raitiovaunut 3B, 3T ja 8

 


4 Koriste Rut Bryk
5 Kuvakudos "Kolme neitoa" Laila Karttunen, 1953
6 Kaj Franck, Heikki Orvola

7 Oiva Toikka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Virkanainen sisustaa kodin – Virkin koti 1950-luvulla

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


8 Olohuone (Omin käsin -lehti 3/1957 s. 21)

9 Olohuone (Omin käsin -lehti 3/1957 s. 20)

 

Virkin koti esiteltiin laajasti Omin käsin -lehden numerossa 3/1957 sivuilla 18–21.

"Virkanaisen edustuskoti on saatu viihtyisäksi kaikin käytettävissä olevin keinoin: avotakka, joka on sijoitettu olohuoneeseen sisääntulo-oven ja ruokailuhuoneen työntöoven väliselle seinälle on näennäisestä levottomuudesta huolimatta täysin tarkoitustaan vastaava, sillä elävää tulta voi seurata ei ainoastaan meksikolaisen sisalheinätyynyn päällä istuen, vaan myös sekä seurustelunurkkauksesta, että näköalaikkunan luota, jotka molemmat näkyvät värikuvasta. Niveloven voi sitäpaitsi pitää eteen vedettynä kuin kuvassa, jolloin on rauhoittava istahtaa tanskalaiselle narutuolille kiinanruusun viereen."

Kuva 8 olohuone
"Sekä olo-, että ruokailuhuoneesta avautuu näköala merelle. Näkymä muodostaakin sisustuksessa aivan kuin värikylläisen taulun, joka on täysin päässyt oikeuksiinsa näiden rokokootyylisten pikkutuolien taustana. Tuolien kangas on käsinkudottua pellava-atlasta, pikkupöytä Invalidisäätiön valmistama. Punasavi, joka harvoin luontuu sirostelevan rokokoon rinnalle, on tässä oikealla paikalla: lattiamaljakkona kullerokimpun pitimenä, Raija Rauanheimo-Kojosen valmistama."

Kuva 9 olohuone
"Pimeän puolelle jäävä olohuoneen nurkka on rauhallisesti sisustettu Lilli Kolmijoki-Halosen suunnittelemin ja Invalidisäätiön valmistamin huonekaluin. Seinällä Laila Karttusen kudottu pujotustyö sekä Cristiina Snellmanin maalaus, lamppu pöydällä G-L. Jäderholm-Snellmanin."

Kuva 10 keittiö
"Perinteitä vaalitaan keittiössäkin. Siitä todistavat vanhat kuparit, itä-karjalaiset kuosalit, satakuntalainen viime vuosisadalta peräisin oleva lattiakaappi ja uudessa Lasse Ollinkarin piirtämässä seinäkaapissa näkyvät vanhat posliinit. Uusityyppinen klaffipöytä jakkaroineen on Ollinkarin, painettu puuvillaverho Anita Hultinin ja lamppu Kaija Aarikan suunnittelemat."

 


10 keittiö (Omin käsin -lehti 3/1957 s. 21)