Eilen, Tänään ja Huomenna
Näsinneula
Kuva Tenavien Ressusta

Minä vartioin täällä

Web access-symbol

Web access-symbol

Tietolähteet

© and design
Katriina Anttila/2005 email-osite

1960

Op, rock ja vapaus Aurinkolasit

| 1950 |1970 | 1980| 1990 | 2000 | Home |
Rauhanmerkki

Avaruushuumaa ja mielenosoituksia

Marraskuussa 1960 USA:n presidentiksi valittiin 43-vuotias demokraattien senaattori John F. Kennedy. Vuonna 1961 pitämässään puheessaan hän antoi amerikkalaisille silloin uskomattomalta tuntuneen lupauksen. Hän lupasi, että ennen vuosikymmenen loppua amerikkalaiset valtaavat kuun. Niinhän siinä kävi, vaikka Neuvostoliittolla olikin tuohon aikaan avaruusteknologiassa parin vuoden etumatka.

Kennedyn järkyttävä murha 22.11.63 jätti jäljen monen ihmisen mieleen. Tähän oli osasyynä se, että murhaa ja sitä seuranneita tapahtumia voitiin seurata televison kautta. Täten siitä tulikin ensimmäinen maailmanlaajuinen kollektiivinen tragedia.

Avaruusaika näkyi 60-luvulla joka puolella, jopa pukeutumisessa. Vuonna 1964 alkanut pitkäaikainen ja raskas Vietnamin sota heitti varjonsa koko vuosikymmenen ylle. Sodan aiheuttamat pitkäaikaisvaikutukset ovat olleet uskomattomat. Amerikassa sodan vastustamisen myötä syntynyt uusvasemmistolaisuusaate levisi myös Eurooppaan. Kiinan kulttuurivallankumous ja Ranskan opiskelijamellakat keväällä 1968 sekä Tsekkoslovakian miehitys 21.8.68 laukaisivat Suomessakin sodan jälkeen ensimmäiset spontaanit mielenosoitukset.

Aika oli Suomessa kypsä. Suuret ikäluokat olivat aikuisuuden kynnyksellä ja kyseenalaistivat kaiken. Hyvinvoinnin kasvu ja toisaalta maailmantapahtumat synnyttivät kapinamielialaa kaikkea vanhaa ja olemassaolevia valtarakenteita vastaan. Suomessa nuorison liikehdintä huipentui 25.11.68 klo 17.13 Vanhan valtaukseen, jossa oli mukana moni nykypolitiikan merkkihenkilöitä.
Mitä se meille kertoo?