Eilen, Tänään ja Huomenna
Näsinneula
Kuva Tenavien Ressusta

Minä vartioin täällä

Web access-symbol

Web access-symbol

Tietolähteet

© and design
Katriina Anttila/2005 email-osite

1950

Uusi, uljas Suomi 50-luvun omakotitalo

| 1960 | 1970 | 1980 | 1990 | 2000 | Home |
1950-luvun lapsia

Katse kohti tulevaisuutta

Omat muistikuvani 50-luvusta ovat hatarat, joten on turvauduttava kollektiiviseen muistiin. Sen muistan, että talvet olivat lumisia, lapsia oli paljon, lentolehtisiä pudotettiin lentokoneesta ja lauantaisin tuli radiosta lastenohjelma, joka alkoi karusellilaululla. Joko käy, joko käy, joko karuselli käy..

Raskaiden sota-aikojen jälkeen optimismi oli alkanut vallata alaa 1950-luvun Suomessa. Suuret lapsi-ikäluokat olivat syntyneet ja vuoden 1951 alussa suomalaisten lukumäärä ylitti 4 milj. Pulaa oli vähän kaikesta ja säännöstely oli voimassa vuoteen 1954 asti, mutta liikenne Helsingissä oli jo vilkastunut niin, että lokakuussa sinne pystytettiin ensimmäiset liikenteenohjausvalot. Kansallista itsetuntoa kohotti se, että kesäkuussa 1952 saatiin maksettua viimeiset sotakorvaukset ja Armi Kuusela valittiin Miss Universumiksi Kaliforniassa. Lisäksi heinäkuussa avattiin Helsingin Olympialaiset ja niiden mukana Suomi sai myös Coca-Colan. Saman vuoden joulukuussa Aulis Rytkönen allekirjoittaa ensimmäisenä suomalaisena ammattilaissopimuksen jalkapallossa.

1950-luvulla luotiin myös pohja suomalaiselle suunnittelulle. Finish design -käsitettä olivat luomassa mm. Marimekko, Aino ja Alvar Aalto, Tapio Wirkkala, Kaj Franck ja Timo Sarpaneva, jonka Orkidea-maljakko sai Milanon Triennaalin Grand Prix-palkinnon 1955. Myös muut kulttuurin lajit elpyivät. Väinö Linna sai valmiiksi Tuntematon Sotilas -kirjansa vuonna 1954. Kirjasta tehty Edvin Laineen ohjaama elokuva sai ensi-iltansa vuonna 1955. Seuraavana vuonna valmistui ensimmäinen kotimainen värielokuva Juha. Jo tätä ennen vuonna 1953 oli vallattu Mount Everest (8882 m, Edmund Hillary ja Tensing Norgay) ja Olavi Virta oli levyttänyt Toivo Kärjen ja Reino Helismaan Täysikuun.

Kekkosen valtakausi alkoi 1.3.56 eli samana päivänä kun 19 vrk:ta kestänyt yleislakko, jonka seurauksena saatiin palkkoihin 12 mk/t yleiskorotus. Vappuna 1957 satoi räntää, mutta hyvinvointivaltio oli alkanut syntyä..