Sukukaavion periaate   ◄Sukukaavioiden alkuun

 

Ivan Jakovlev  *21.4.1878 Virtelä +24.5.1962

-Maria Osipova *17.8.1874 Karkku , isä Osip Feodorov =30.8.1897 +22.12.1956

Vasili Ivanov Plaketti
-Jevdokia Mihailova
Mihail Vasilinpoika
Darja Vasilintytär
Anna Ivanovna
-Feodor Andrejev
Andrei Feodorov
Natalia Feodorovna
Aleksandr Feodorov
Nikolai Ivanov  ks.valokuva

 

Olen esittänyt keräämäni sukututkimustiedot tämän tyyppisen kaavion muodossa. Kaavion vasemmassa reunassa on isä ja äiti. Heidän ruutunsa oikea puoli jakautuu niin moneen osaan kuin on lapsia ko. pariskunnalla. Lasten oikealla puolella on vastaavasti heidän lapsensa: Ivanilla ja Marialla on kolme lasta: Vasili, Anna ja Nikolai. Vasili on mennyt naimisiin Jevdokian kanssa ja heillä on kaksi lasta. Anna on mennyt naimisiin Feodorin kanssa ja heillä on kolme lasta. Nikolailla ei ole vaimoa eikä lapsia.
Tämä kaavio esittää Plaketin sukua, suvun jäsen on ruudussa ylimpänä. Avioliiton kautta sukuun tullut on alempana. Tässä Feodor Andrejev on tullut sukuun. Jos hänen sukunsa on esitetty samalla tavalla, silloin Feodorin ja Anna Ivanovnan jälkeläiset olisi yhtenäisyyden vuoksi paras esittää miehen suvun kaaviossa. Eli Annan ja Feodorin laatikkoon tulisi vain linkki Feodorin sukukaavioon, ei heidän lapsiaan kuten tässä.

Mielestäni ort. suvuissa on luonnollisempaa kirjoittaa Vasili Ivanov kuin Vasili Ivaninpoika, ensinnäkin esitysmuoto on lyhyempi ja toiseksi ainakin Salmissa puhuteltiin ihmisiä sillä tavalla. Eli esittämäni esitysmuoto on karjalankielen eli livvin mukainen. Mummoani puhuteltiin kohteliaasti: "Midäbo Anna Ivanovna tiijät?"

Mielestäni on hyödyllisempää esittää kirjoitusmuodot sellaisina kuin ne ovat Hiskissä eikä lähteä niitä suomalaistamaan. Eikä mielestäni pitäisi käyttää sukunimiä taannehtivasti, silloin kun niitä ei vielä ollut.

Merkinnät: *syntynyt,  +kuollut,  =vihitty, ?epävarma tieto. -Kursiivilla esitetään sukuun tullut puoliso.

Kaavio on tehty Microsoftin FrontPage -ohjelman taulukoilla. Niitä on helppo jakaa tarvittaessa osiin. Tehdyt sivut sopivat suoraan internettiin kotisivuille ja ne voi lähettää sähköpostin liitteinä sellaisenaan. Kaavioon on helppo liittää linkkejä toisiin kaavioihin, valokuviin tai mihin tahansa juttuihin. Puutteena on, että sillä ei voi esittää kovin laajoja kokonaisuuksia. Laajempia esityksiä voi jakaa pienempiin osiin.

Tietoturvan takia voi olla hyvä jättää elossa olevien tarkat syntymäajat pois, syntymävuosi riittänee.

Kuolinsyyt

1800-luvulla sairauksia nimitettiin oireiden mukaisesti. Pistoksiksi kutsuttiin mm. kaikenlaisia keuhkoissa tai yläkropassa oireilevia tauteja, jotka aiheuttivat pistävää kipua.
Puutostaudit olivat hyvin tavallisia lapsilla. Keripukki ja riisitauti olivat näistä yleisimmät. Näissä lapsen vastustuskyky aleni ja yskä, influenssa tai joku muu tauti tarttui helposti ja vei nopeasti hautaan.
Hoitamattomassa keripukissa ihminen kuolee lopulta vakavaan keuhkokuumeeseen. Huonot asuinolosuhteet ja sopimaton ravinto edistivät  lisäksi lasten sairastuvuutta. Perunalla, marjoilla, kalanmaksaöljyllä ja lopuksi Ylpön hoito-opeilla Suomeen saatiin maailman terveimmät lapset. Nykyään armahtaa keuhkokuume vain huonokuntoiset vanhukset pois kitumasta, kuten ennen aikaan tapahtui lapsiressukoille.

 

Sukukaavion teko Wordillä 

1. Insert Table  (ruudukkokuviosta maalataan kaksi ruutua.)
Table/Insert/Table/ Number of columns  =  2
  Number of rows = 1

 

 

  

2. Viedään kursori toiseen ruutuun,  hiiren kakkos-painikkeella Split Cells...
 
Number of columns  = 1
 
Number of rows = 4

 

 

 

 

 

 

3. Nyt voi jo kirjoittaa ensimmäiseen soluun esi-isän ja hänen vaimonsa  nimen ja toisiin soluihin heidän lapsensa ikäjärjestyksessä. Murun sukuun tullut puoliso merkitään kursiivilla, tavumerkki eteen, muut symbolit:
*  syntymäaika
=  vihkimisaika, avioliitto
+  kuolinaika  

Vasili Stefanov Muru *1844 Oritselkä
-Fekla Mihailova Tsubari *1844  =22.1.1867,  isä Mihail Stefanov

Nikita Vasiljev Muru *5.5.1873 Oritselkä

-Pelagia (Alma) Vasiljeva Kimajeff *10.10.1880 Oritselkä

Irina Vasiljeva Muru *22.4.18875 Oritselkä +31.12.1877 pistos 2v

Pelagia Vasiljeva Muru *18.9.1877 Oritselkä

 

 Tästä sitten vain jatkaa solujen jakamista ja täyttelemistä!
Tulos näyttäs olevan samanlaista kuin FrontPagella tehtynä