Maken herätyskello

Juha & Make 22.01.2006

Tämä on jälleen yksi isä-poika projekti minkä olen tehnyt poikani Maken kanssa. Make oli sitä mieltä, että kellot hänen huoneessaan tiksuttavat liian kovalla äänellä. Tästä syntyikin suunnitelma tehdä oma hiljainen herätyskello. Tämä ei tietenkään tarkoita, että herätys olisi hiljainen. Herätys alkaa hienovaraisella piippauksella ja päättyy "suoraan huutoon" jos herätystä ei kuitata.

Make mietti mitä ominaisuuksia kelloon haluaisi ja minkälainen valmis kello olisi. Päädyimme käyttämään isokokoista alfanumeerista 2*16 LCD-näyttöä. Tällaiselle näytölle mahtuu riittävästi informaatiota ja käyttöliittymän voi tehdä selvillä teksteillä viestiväksi. Teimme Maken kanssa piirikaavion ja lay outin Pads työkaluilla. Senverran fuskasimme, että lay out on osittain sama kuin aikanaan tekemässäni SWR mittarissa. No osan lay outtia Make joutui tekemään kuitenkin itse. Kortista tehtiin yksipuoleinen itse syövytettävä toteutus.

Erillisiä käyttöohjeita ei tähän kelloon ole. Käyttöliittymässä on näyttö, kaiutin ja neljä nappia. Setup napilla seikkaillaan valikoissa, UP ja Down tekevät valintoja ja Safe nappi estää kellon ajan asetuksen unissa sähläämällä. Hardware tukee myös näytön taustavalon säätöä. Taustavalon säätö ja päälläolon ajastus on toteutettu softaan. Laitteeseen on myös kytketty LDR vastus millä taustavalon kirkkaus säätyy haluttaessa automaattisesti. Toiminta ja yksityiskohdat selviää ohjelmakoodista.

Piirikaavio

PDF kuva kortin syövyttämistä varten

Kuva DIY kortista

Osasijoittelu etupuoli | takapuoli

Kortti kasattuna

Kellon softat, tehty Hitec PICC kääntäjällä PIC16F877A piirille

Muutamia esimerkkinäyttöjä kello | hälytys | taustavalon asetus

Make kolvaushommissa

Kotelointi Kuva1 | Kuva2

Kello käynnistetty ja asennettu "tuotantoon"

 

OH2NLT Home