Kauppilanmäki - Maijanniitty asukasyhdistys ry.

   L I N K I T

 U U T I S E T / A J A N K O H T A I S T A  2 0 1 0 -  2 0 1 3

 

   S I V U S T O  &  P A L A U T E

 

 

 

Katso myös uutisarkisto 2002-2009 >>

 


Vuosi 2013


 

 


Vuosi 2012


07.01.12 Helsingin Sanomat (Jukka Harju)

Kokko koitui kuusten kohtaloksi

Katso juttu ->


Vuosi 2011


23.06.11 Valkeakosken Sanomat (Hannele Laine, kuva Soile Repo)

Useammasta niemestä ja notkosta pääsee pulahtamaan

Uimapaikka Kauppilanmäki.jpg (95351 bytes)

Santun Santun lenkin uimapaikka sijaitsee Vanajan rannalla Kauppilanmäessä.


Valkeakosken Sanomat kysyi facebook-sivuillaan, missä piilevät lukijoiden salaiset laguunit Valkeakoskella. Sellaiset uimapaikat, joissa voi vieraskin käydä kastautumassa. Oman mökin rantakivet ja -laiturit eivät siis kelvanneet vastauksiksi.

Eräs ehdottaja vinkkasi Montolan rannasta Metsäkansassa. Se sijaitsee Vedentaantien päässä ja on hyvin suojaisa, varjoisa ja kauniin tuoksuva paikka. Juuri sellainen, johon voisi poiketa pyöräretkellään.

Toinen lukija kertoi keskellä kaupunkia sijaitsevasta Santun lenkin uimapaikasta. Sen ovat Vanajan rannalle talkoilleet Kauppilanmäki-Maijanniityn asukasyhdistyksen ahkerat tekijät.

– Kyseessä on melko nopeasti syvenevä hiekkaranta eli paikka ei sovellu aivan pienille lapsille. Ajopelit pitää jättää kauemmas, uimapaikalle voi saapua ainoastaan jalkaisin pururataa pitkin. Koirien uittaminen uimapaikalla ei ole sallittua, vinkin antaja kertoo.

Viidennumeron kallioista mainitsi eräs sähköpostilla toimitusta lähestynyt nuori mies.

– Kallioilta on tosi hyvä lähteä uimaan. Rannat ovat syviä.

Valkeakosken kaupungin sivut vinkkaavat vilvoittavien vetten etsijää muun muassa Aholanrannan uimapaikasta. Sinne pääsee, kun kurvaa Taavetinlahden risteyksestä kohti Sääksmäkeä. Tovin ajomatkan jälkeen Rapolantieltä pitää kääntyä oikealle Aholantielle, kohti rantaa. Kaupungin sivuilta löytää myös Sointulan, Tarttilan, Koivuniemen, Metsäkansan ja Leppälän uimapaikoista vinkkiä.

Isoimmat uimarannat Valkeakoskella ovat Apia, Hakalanranta, Kirjaslammen uimala ja Lotila. Apia ja Hakalanranta ovat EU-rantoja.


Sivun alkuun>>


30.03.11 Valkeakosken Sanomat

Yrjölän rannassa ulkoiltiin yhdessä ja nautittiin talvisäästä

Katso juttu ->


06.01.11 Valkeakosken Sanomat (Jukka Malm)

Joulukuuset loimusivat Kauppilanmäen rannassa

Joulukuuset tulessa.jpg (77614 bytes)
Liekit leikkivät komeasti lumisen maiseman keskellä.(Kuva: Olli Nykänen)

Kauppilanmäki-Maijanniityn asukasyhdistys piti loppiaisena huolen siitä, että joulukuusia ei jäänyt roskalavojen nurkkiin pyörimään. Kuusenpolttotapahtuma keräsi Kauppilanmäen rantaan nelisenkymmentä alueen asukasta nauttimaan komeasta kokosta.

– Parhaimpina vuosina täällä on ollut jopa 80 henkeä paikan päällä, tilaisuuden puuhamiehiin kuulunut Seppo Nuutinen kertoi.

Tapahtuma on Kauppilanmäen ja Maijanniityn asukkaille muodostunut jo perinteeksi. Nuutisen mukaan kokko on Valkeakoskella ainoa laatuaan, mutta muualla Suomessa vastaavia kuusenpolttajaisia on joillain paikkakunnilla järjestetty.

– Kymmenkunta vuotta tällainen tapahtuma on meidän taholtamme pidetty. Joskus jäällä ja joskus tässä rannan puolella, asukasyhdistyksen puheenjohtaja Jussi Repo mainitsi.

– Näin loppiaisen ympäri olemme aina kokoontuneet. Tämä on muodostunut asukasyhdistykselle tällaiseksi mukavaksi vuoden avaukseksi, Repo painotti.

Joinain vuosina kuusenpolttoa on haitannut vesisade ja joskus kova pakkanen. Nyt ei kummastakaan ollut haittaa, mutta navakka tuuli piti kokon vahtijat valppaina.Sivun alkuun>>


Vuosi 2010


12.12.10 Valkeakosken Sanomat (Eila Saukkonen)

Wanhan ajan markkinoilla lystiä

mokit nukkuivat.jpg (105077 bytes)
Markkinakuhinaa (kuva: Mika Seppänen)

Kyläpaikka ry:n tarjoama joulupuuro ja hyvä tunnelma lämmittivät wanhan ajan markkinoilla sunnuntai-iltapäivällä.

Käsityöläismarkkinat järjestävät yhdessä Kauppilanmäki-Maijanniityn asukasyhdistys ry ja Kyläpaikka ry.

30-vuotias asukasyhdistys ilahdutti markkinaväkeä myös nuotiotulella.

Makkaranpaistoon innostui muiden muassa Unto Nieminen, joka käristi grillimakkaran pojanpojalleen Jasulle. Jasu ja vauvasisko Miisa kyläilivät viikonloppuna Koskin vaarin ja Leena-mummin luona Parolasta.

Muun muassa Koskista, Kylmäkoskelta, Pälkäneeltä ja Pirkkalasta kerääntyneet myyjät houkuttelivat väkeä leipomuksin, lahjatavaroin ja käsin tehdyin joulukoristein.

Päivän suosikeiksi kohosivat muiden muassa Sääksmäen seurakunnan diakoniatyön villasukat.

Soile Repo asukasyhdistyksestä iloitsi hyvästä yleisömenestyksestä.

– Aamupäivällä vielä vähän pelotti, kuinka pakkassäässä käy.

Markkinoiden alkaessa Kauppilanmäessä oli 14 astetta pakkasta.


Sivun alkuun>>


27.10.10 Valkeakosken Sanomat

Pyromaani iski Valkeakosken yössä
Kuva: Henry Rantaniemi

Tuhopoltto.jpg (107339 bytes)

Palomestari Kimmo Perolahti tutustui tuhopolton jälkiin Kauppilanmäessä keskiviikkona.
KUVAT
Eskolassa meni rikki useita ikkunoita, vaikka palopaikalta on matkaa rakennukselle viitisen metriä, Kimmo Perolahti näyttää.
Kuva:Henry Rantaniemi
Kauppilanmäen palossa tuhoutui myös henkilöauto.
Kuva:Henry Rantaniemi

Valkeakosken keskustan tuntumassa syttyi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kolme tulipaloa, joiden sytyttäjän epäillään olevan sama.

Ensimmäinen hälytys tuli hieman ennen kolmea Valkeakoskenkadulle ammatti- ja aikuisopiston Eskola-rakennuksen pihalle. Siellä ollut noin 5x3-metrinen roskiskatos paloi maan tasalle.

Lämpövaikutukset tuntuivat myös 5 metrin päässä sijaitsevassa Eskolassa, jonka ulkoseinältä, porrashuoneista ja keittiön ovesta poksahti rikki yhteensä toistakymmentä ikkunalasia.

Kello 4:30 paloi poroksi maahan kaivettu Molok-jäteastia Laiskantiellä paloaseman lähettyvillä. 15 minuuttia tämän jälkeen roihusi jälleen roskiskatos, tällä kertaa Kauppilankadun ja Sorakadun kulmalla sijaitsevan kerrostalon pihalla.

Kauppilanmäen palosta liekit levisivät myös katoksen viereiselle parkkipaikalle, jossa yksi henkilöauto paloi täysin ja toisesta vaurioitui vasen kylki.

Mikään paloista ei uhannut asuinrakennuksia.

Poliisi tutkii tapauksia. Viimeisen paloista havaitsi lehdenjakaja. Silminnäkijähavaintoja voi soittaa Valkeakosken poliisille numeroon 071 8746 310.


Sivun alkuun>>


16.08.10 Valkeakosken Sanomat

Veneilijä yllätti moottorivarkaat rysän päältä

Koskilainen veneilijä koki yllätyksen perjantai-iltana Kauppilanmäen venerannassa, kun häntä vastaan käveli paikkakuntalainen mieskaksikko, joka kantoi varsin tutunnäköistä perämoottoria.

Veneilijä havaitsi pian, että moottori oli hänen 20-hevosvoimainen Yamahansa. Omistaja ilmoitti asiasta poliisille ja sai miehet odottamaan rannalla poliisin tuloon asti.

Torstain ja perjantain välisenä yönä Apian venerannasta oli varastettu puisen avoveneen perästä niin ikään 20-heppainen Yamahan perämoottori. Sen runkonumero on 6AHKS1006786. Kauppilanmäen rannan moottorivarkaita ei ole yhdistetty tähän ryöstöön.

Poliisin haltuun päätyi lauantaina Valkeakoskella tehdystä kotietsinnästä Parrot-merkkinen golfbägi, jonka oikea omistaja ei ole tiedossa.

Tietoja bägin omistajasta ja Apian moottorivarkaudesta voi soittaa Valkeakosken poliisipäivystykseen (puh: 071 874 6310) arkisin kello 8–16:15.


Sivun alkuun>>


18.07.10 Valkeakosken Sanomat (Olli Koikkalainen)

Kansa täytti Kauppilanmäen
Kuva: Olli Nykänen

Pinkki.jpg (100691 bytes)

Pirtsakkaan pinkkiin pukeutuneet Matleena (vas.) ja Tiina Seppälä ostivat Anja Wählingiltä ruusutuotteita.


Huopatöitä, räsymattoja, pyyhkeitä, puuesineitä, neuleita, laukkuja ja lukuisia muita käsitöitä oli kaupan Kauppilanmäen museoalueella, jossa pidettiin sunnuntaina järjestyksessään toiset käsityöläismarkkinat.

– Käsityötapahtumissa tulee käytyä aika usein, ja monesti ostan niistä lahjoja. Olen ihan heikkona kaikkiin käsitöihin, koska en osaa itse tehdä niitä, naurahti koskilainen Tiina Seppälä kaivaessaan rahaa esiin.

Anja Wählingin kojulta Seppälän matkaan tarttui ruusuvoidetta ja -saippuaa. Kotiin viemisenä hänellä oli myös käsin tehty puukori, keittiöpyyhe ja Matleena-tyttären nukelleen löytämät mekko ja sadeasu.

Leppoisa puolipilvinen sää ja toistakymmentä myyntipistettä vetivät paikalle kaikkiaan suuren joukon käsitöiden ystäviä ja sunnuntaikävelijöitä.

– Kauppakin on käynyt jonkin verran, mutta tunnelma täällä on joka tapauksessa se tärkein asia, muun muassa tiikkitöitä indonesialaisen lastenkodin hyväksi myynyt Marjatta Jaanu-Schröder kertoi.


Sivun alkuun>>


04.07.10 Valkeakosken Sanomat

Kauppilanmäessä juhlittiin viisikymppisiä
Kuva: Siiri Tuomenoja

Saara.jpg (120411 bytes)

Saara Kukkamäki ja touhua täynnä oleva Ilona Kukkamäki, 1, vierailivat sunnuntaina Kauppilanmäen museon viisikymmentävuotisjuhlassa.

Sunnuntaina vietettiin Valkeakoski-Seuran järjestämää Kauppilanmäen museon viisikymmentävuotisjuhlaa ja koskilaissunnuntaita. Helteinen kesäpäivä houkutteli museoalueelle paljon lapsiperheitä.

Kukkamäen perhe lähti juhlasunnuntain viettoon kolmen sukupolven voimin. Saara Kukkamäelle museo on tullut hyvinkin tutuksi.

– Asumme tässä vieressä ja näemme lampaat melkein päivittäin, Kukkamäki kertoo.

Kauppilanmäen museo on koululaisten ja päiväkotiryhmien suosittu vierailukohde.

– Tällä on tärkeä tehtävä kertoa tuleville sukupolville kuinka ennen on asuttu ja eletty, museo-opas Anu Laakso kertoo.


Sivun alkuun>>


30.06.10 Valkeakosken Sanomat (Eila Saukkonen)

Museomäelle tulee eloisa sunnuntai
Kuva: Henry Rantaniemi

Lampaat2010.jpg (128620 bytes)

50-vuotiaan Kauppilanmäen museon alueella asuu tänäkin kesänä myös lampaita.

Lapsiperheillekin mainio vapaa-ajan retkivinkki sunnuntaille 4. heinäkuuta on Kauppilanmäen ulkomuseoalue Valkeakoskella.

Sehän sijaitsee kaupungin keskustassa, muutaman sadan metrin päässä Myllysaaresta kanavan eteläpuolella. Museon 50-vuotisjuhlapäivänä on ohjelmaa aamusta lähtien.

Aamukymmenestä lähtien on tarjolla pihaleikkejä ja kilpailuja lapsille ja lapsenmielisille sekä pihasoittoa. Ensin kuulee nuoria koskilaisia nuoria lupauksia, Senja Salosta, viulu, ja Juho Kanervaa, hanuri. Sitten tahtia antaa Valkeakosken soittokunnan torviseitsikko.

Kello 14 alkaa varsinainen koskilaissunnuntain juhla, joka on samalla Kauppilanmäen museon 50-vuotisjuhla. Se tarjoaa muun muassa torvisoittoa, lausuntaa, tarttilalaisen liikuntaesityksen, kuorolaulua ja puffetin antimia sekä luontopolun palkintoineen.

Juontaja on muuten nuori koskilaismies, Tuomas Laine.

Juhlaesitelmän pitää entinen koskilainen, Kansallismuseon entinen johtaja Ritva Wäre.

Juhlan järjestävät Valkeakoski-Seura ja kaupungin kulttuuripalvelut.

Sivun alkuun>>


24.06.10 Valkeakosken Sanomat

Taajama-alueella kokot tarvitsevat luvan

Taajama-alueella kokkoja ei saa polttaa ilman ympäristötoimiston myöntämää lupaa. Luvan on tänä juhannuksena Valkeakoskella hakenut Kauppilanmäen asukasyhdistys, joka sytyttää kokkonsa rannassa.

Haja-asutusalueella kokon polttamiseen ei tarvita lupaa, joten mökkeilijät voivat turvallisuudesta huolehtiessaan sytyttää tulen vapaasti.

Valkeakosken aluepaloaseman palomestari Kimmo Perolahti muistuttaa, että naapureita ei saisi kokonpoltolla häiritä ja sammutuskalusto on pidettävä lähettyvillä. Vain puhdas puutavara käy kokon sytykkeeksi eli autonrenkaita tai öljyä ei saa polttaa.

– Sytyttäjä vastaa tekemisistään, olisi ihan hyvä kun olisi selvinpäin, Perolahti huomauttaa.

Yli kolmenkymmenen vuoden kokemuksella palomestari tietää, että juhannuksena työtehtävien määrä vaihtelee paljon. Hän ei kuitenkaan usko ensi viikonloppuna olevan odotettavissa mitään poikkeavaa. Paloasemalle ei ole luvassa miesvahvistusta.

– Täällä on aina sama pieni määrä miehiä, Perolahti harmittelee.Sivun alkuun>>


07.04.10 Valkeakosken Sanomat (Hannele Laine)

Keväällä öljyvärin tuoksukin jo koukuttaa

Auringonkukkataulu.jpg (209344 bytes)
Kuva: Sirpa Sipola-Lieto


Kuvataiteilija Riitta Heikkilä on alkuperäinen koskilainen, mutta kävi välillä nuuhkimassa Kotkan ja Turun tuulia.

– Asuin Kotkassa yli 20 vuotta, mutta palasin kotikonnuille viitisen vuotta sitten.

Heikkilän harrastuksista maalaaminen on vanhin. Halu maalata nousee taiteilijalla yleensä valon ja varjon vaihteluista.

– Ehkä vastavalosta? Oikeastaan värejä ei itsessään ole olemassa, pelkästään valo, Heikkilä miettii.

Taiteilija kuuluu Valkeakosken Kuvataiteilijoihin ja pitää sitä antoisana. Tutustuminen muihin maalareihin ja heidän työskentelynsä seuraaminen rohkaisee Heikkilän mielestä itseäkin kokeilemaan uusia työtapoja.

– Talvi on yleensä minulle hiljaiselon aikaa maalausrintamalla, mutta kevätaurinko houkuttaa maalaamaan. Jo pelkkä öljyvärien tuoksukin tuntuu keväällä erityisen hyvältä.

Riitta Heikkilä kehuu estoitta Taidetaloa Valkeakosken Kauppilanmäellä; se on mahtava paikka tekemiselle.

– On todella hyödyllistä saada katsella muiden töitä Taidetalon seinillä. Omat työt on myös jännittävää ripustaa muiden nähtäväksi.

Riitta Heikkilän työt ovat Taidetalolla esillä huhtikuun loppuun asti. Taidetalo on avoinna arkisin kello 11-17 ja sinne on vapaa pääsy.


Sivun alkuun>>


06.04.10 Valkeakosken Sanomat

Movere lupaa tiedottaa lisää

Kemikaalijuttu.jpg (87682 bytes)
(Kuva: Henry Rantaniemi) Mietityttää. Kauppilankadulla asuva Tapio Rantanen pohtii, voiko suunniteltu vaarallisten kemikaalien laitos vaikuttaa kielteisesti Valkeakosken tonttihintoihin.

Kun Valkeakosken Sanomat kertoi, että Tervasaareen on tulossa vuokralaiseksi lahtelainen Movere Oy, joka varastoi, pakkaa ja toimittaa eteenpäin teollisuuden tarvitsemia kemikaaleja, lehden nettikeskustelussa räjähti.

Monta kymmentä mielipidettä sateli jo heti torstaina, kun uutinen julkaistiin. Osa toivoi uutisen olevan aprillipilaa.

Movere Oy:n toimitusjohtaja Jari Pousi sanoo itsekin lukeneensa nuo mielipiteet. Hän sanoo ymmärtävänsä, että aihe herättää tunteita ja toivoo, että kun asukkaat saavat lisää tietoa, he voivat ottaa myös toisenlaisen kannan asiaan.

– Meillä on UPM:n Tervasaaren väen kanssa tarkoitus kokoontua ja sen jälkeen tiedottaa lisää.

Kauppilanmäessä asuva Tapio Rantanen toivoo sanoo. Hän sanoo, että lisätieto kemikaalien laadusta ja riskien todellisesta mittaluokasta auttaisi muodostamaan oikean käsityksen.

– Näillä tiedoilla, mitä nyt on, koko ajatus ihmetyttää. Väkisin miettii, mitä tämä tarkoittaa Valkeakosken maineellekin. Vaikuttaako tämä tonttien hintoihin kielteisesti ja muuhun sellaiseen.

Pousi sanoo ymmärtävänsä, että ihmiset arvioivat nyt riskien määrää. Hän itse toteaa, etteivät ne Moveren myötä ainakaan merkittävästi lisäänny.

– Vaarallisten kemikaalien määrä ei olennaisesti kasva siitä, mitä se on ollut sellutehtaassa. Osaksi kemikaalit ovat myös samoja. Pousi viittaa SAP-sellunkeittokemikaaleihin, joita Tervasaaressa pestiin ja putsattiin.

Sivun alkuun>>


01.03.10 Valkeakosken Sanomat (Iiria Lehtinen)

Ilvekset syöneet kissoja Koskissa

Ilveksiä tassuttelee tänä talvena runsaasti Koskissa, jopa kotipihoilla.

Suurpetoyhteyshenkilö Reino Rantala kävi varmistamassa ilveksen jäljet muun muassa Kauppilanmäessä pari viikkoa sitten. Ilveksiä on nähty myös esimerkiksi Ulvajanniemessä, Eerolankaaressa, Heritynniemessä ja Sääksmäellä.

Rantalan tietoon on tullut tänä vuonna ilveshavaintoja yli 30 kappaletta, mikä on poikkeuksellisen paljon.

Rantalan mukaan arat ilvekset väistävät ihmistä, mutta kissoille pedoista voi olla haittaa.

Ilvekset ovatkin syöneet tänä talvena Koskissa useamman kissan ja yhden pienen koiran.

Valkeakosken alueella kulkee tänä talvena todennäköisesti yhteensä kymmenen ilvestä.

Kaupunkiin ilvekset tulevat jänisten perässä.

Sivun alkuun>>


24.01.10 Valkeakosken Sanomat (Hannele Laine)

Jipii, Tasinmäen kurvit on vailla vertaa

Tasinmaki2010.jpg (80307 bytes)

Jaakko Harsunen nauttiin Tasin pulkkamäen viimeisistä kurveista (Kuva Hannele Laine).

Kauppilanmäessä, kaupungin metsikössä puiden välissä kiemurtelee Tasinmäki. 80-metriä pitkä pulkkamäki on saanut nimensä tekijänsä Taisto Niemisen lempinimestä. Eläkkeellä oleva mies on jo seitsemättä talvea pitänyt huolta siitä, että mäki tulee kuntoon ja pysyy luistossaan kevääseen asti.

Harsusen veljekset Jaakko ja Henri olivat sunnuntaina iltapäivällä laskemassa mäkeä pappansa Esa Harsusen kanssa.

– Tämä on sellainen mäki, että en ole Tampereella tällaista nähnyt. Hienot kaarteet ja tässä saa todella kovan vauhdin, 13-vuotias Jaakko kehuu.

Nieminen aloitteli pulkkamäen teon joulunpyhinä ja vuodenvaihteessa se oli valmis. Pakkasesta ei ole ollut puutetta, nuoskakeleistä hieman. Nieminen kastelee mäkeään saadakseen siihen tahtomansa koveruuden ja kurvit.

– Kannan vedet itse, kun kerran taivaalta sitä ei ole tullut. Viime vuonna mäki kesti aina pitkälle maaliskuuhun asti.

Sivun alkuun>>

   Copyright © 2013 Kauppilanmäki-Maijanniitty asukasyhdistys ry.

Sivun alkuun>>