Uutta ilmettä himmeliin

Perinteisesti on himmelin teossa käytetty oktaedriä sellaisena peruskuviona tai oikeammin kappaleena. Sehän koostuu kahdeksasta kolmiosta ja kuuluu ns. säännöllisiin monitahokkaisiin. Oktaedri sopiikin hyvin tarkoitukseen. Sehän pysyy hyvin kasassa pelkällä langalla ja on nätti niin yksinään kuin monikertanakin. Oktaedrin voi tehdä monella tavalla. Laitoin YouTubeen yhden esimerkin, jossa ei liikoja solmuja ole. Se löytyy täältä. Muitakin monitahokkaita voi kuitenkin käyttää antamassa lisäilmettä himmelille.

Säännöllisiä monitahokkaita on yhdeksän. Ensiksi viisi Platonin kappaletta: Pillimehuista tuttu Tetraedri, jossa on 4 kolmiota. Kuutio eli Heksaedri koostuu tietenkin kuudesta neliöstä. Oktaedri, jossa siis kahdeksan kolmiota. Lisäksi hieman monimutkaisemmat Dodekaedri, jossa on 12 säännöllistä viisikulmiota ja Ikosaedri, joka koostuu 20 kolmiosta.

Toiseksi neljä Keplerin-Poinsot'n kappaletta: Suuri dodekaedri, Pieni ja Suuri tähtidodekaedri sekä Suuri ikosaedri.

Ohessa on muutama vinkki monitahokkaiden tekemiseen. (Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Ikosaedri

ikosaedriikosaedriikosaedri

Tee ensin kaksi viisikulmiota. Yhdistä sitten kulmat langalla ja viidellä oljella. Näin saat viisi kolmiota molempiin. Yhdistä sitten molempien viisikulmioiden kärjet toisiinsa yhteensä 10 oljella.(keskimmäinen kuva)

Suuri tähtidodekaedri

iso-tahtidodekaiso-tahtidodekaiso-tahtidodeka

Jos sait tehtyä ikosaedrin, niin tämä kappale on helppo jatkaa siitä. Liität vain jokaisen tahon kulmat toisiinsa kolmella oljella, jolloin syntyy yhteensä 60 kolmiota. Jos tässä vaiheessa käytät pitempiä olkia, niin saat enempi "tähtimäisen" kappaleen. Suuri tähtidodekaedri sopii hyvin koristeeksi yksinäänkin.

Laitoin tästä myös YouTubeen videon. Se löytyy täältä.

Dodekaedri

dodekaedridodekaedri

Dodekaedrin tekemisessä täytyy käyttää langan sijasta rautalankaa. Muuten se ei pysy kuosissa. Tee ensin yksi viisikulmio ja lisää sitten vastaava kulmio joka sivulle. Sitten jatkat vielä toiset viisi viisikulmiota. Viimeinen syntyy itsestään. Viisikulmioita on siis 12. Kaksi vastakkain ja niiden välissä kymmenen.

Pieni tähtidodekaedri

tähtidodekaedritähtidodekaedritähtidodekaedri

Tälläinen kappale tehdään lisäämällä dodekaedriin jokaiselle taholle viisi kolmiota. Kolmioissa kannattaa käyttää lankaa. Keskimmäisessä kuvassa on alin viisikulmio vielä auki. Siitä voi laittaa sisään vaikka perinteisen oktaedrin. Tässä on kolmioiden oljet yhtä pitkiä kuin viisikulmioissakin. Jos käytät pitempiä, niin saat enemmän "tähtimäisen" kappaleen.

Tetraedreistä tähti

tetrasta tähtitetrasta tähtitetrasta tähti

Tässä on ikäänkuin kaksi Tetraedriä lävistäneet toisensa. Tähti on hiukka hankala tehdä. Kannattaa ensin hahmottaa ajatuksissaan millainen kappale on kyseessä. Sen kuva löytyy netistä täältä.

Ympyrä

pyorea1pyorea2pyorea3pyorea4pyorea5pyorea6

Yhtenä osana isompaa himmeliä voi olla tällainen ympyrän muotoinen kappale.Tai niinkuin tässä: itsenäinen koriste, jonka sisällä on viisisakarainen tähti. Ympyrän teossa täytyy olla tarkka olkien pituuksissa. Tässäkin oli tarkoitus laittaa peruspituudeksi 50 mm. Se ei kuitenkaan onnistunut, vaan olkien pituutta piti hieman lyhentää jotta ympyrään tulisi 20 osaa. Aloita tekemällä pyramidi, jossa nelisivuinen pohja. Yksi pohjan oljista on 33 mm, muut oljet 49 mm. Jos mitat olivat oikein, niin ympyrä sulkeutuu, kun 20 pyramidia on tehty ketjuun. Tähden mitat näkyvät oheisista kuvista. Lopuksi vielä kappaleen toinen puoli, niin se on jämäkkä.

Pallomainen koriste

pallomainenpallomainenpallomainenpallomainenpallomainenpallomainen

Ohessa kuvia pallomaisen koristeen tekoon. Ennen kuin pallo sulkeutuu kokonaan, voi sen sisälle jäävään tilaan laittaa jonkin pienemmän kappaleen. Tässä sinne on tungettu Ikosaedri.

Pari vinkkiä työkaluista

leikkurineulatkoukut

Ensimmäisessä kuvassa on paperileikkuri, josta saa kätevästi olkileikkurin. Olkia pitää liottaa vedessä ennen leikkausta. Itse olen liottanut vähintään puoli tuntia haaleassa vedessä.

Toisessa kuvassa on rautalangasta tehty "langan pujotusneula". Rautalangan pää on taivutettu niin, että se puristaa hieman lankaa. Lanka pysyy siinä hyvin, eikä sitä tarvitse pujottaa neulansilmän läpi. Lanka vedetään suoraan "neulan" kärkeen.

Jos lähistöllä ei ole rautakauppaa, niin koukkuja voi tehdä helposti klemmareista, jos ei omista sopivan jäykkää rautalankaa. Nasta- ja pyöröpihdit ovat hyväksi avuksi. Toki käteväkäsinen pärjää pelkillä laattapihdeilläkin.

Himmeli

himmeli

Tässä himmelissä on keskellä Pieni tähtidodekaedri, jonka sisällä on Oktaedri. Kulmissa Ikosaedrit.

Pikkuhimmeli

himmeli

Himmelin raaka-aineena voi käyttää muutakin kuin rukiin olkea. Muut viljakasvit ja kaislat soveltuvat hyvin tarkoitukseen. Jotkut tekevät himmelinsä värillisistä juomapilleistä. Itse kokeilin tehdä liimaamalla ikäänkuin pienoismallin suuresta tähtidodekaedristä. Materiaalina tässä on millin paksut muovitankon palaset (polystyreeni). Kuvassa tikkuaski mittakaavana.

 

himmeli

 

Roy Haapalinna